5 recept sárgabarackkal, amit muszáj kipróbálni

A sárgabarack a nyári hónapok egyik legkedveltebb gyümölcse és már önmagában finom. De ha mégis többre vágynánk, ez az öt recept sárgabarackkal biztosan elnyeri a tetszésünk!

Sárgabarackos sajttorta

Sárgabarackos Sajttorta

Hozzávalók:

A tésztához: 25 dkg liszt, 13 dkg margarin, 6 dkg cukor, 1 tojás, pici só
A töltelékhez: 25 dkg túró, 25 dkg mascarpone krémsajt, 2 tojás, 13 dkg puha margarin, 13 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás pudingpor
Valamint: 60 dkg kimagozott sárgabarack, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kávéskanál őrölt fahéj
A forma kikenéshez: kevés margarin

Elkészítés: A tésztához valókat egy tálban összekeverem, ha összeáll, egy kikent 26 cm-es kapcsos tortaformába nyomkodom (legyen egy kis pereme is). Amíg a krémet készítem, berakom a hűtőbe.

A töltelékhez minden hozzávalót egy nagy tálban összekeverek. Géppel selymesítem pár percig. A sárgabarackot, csíkokra szeletelem. Kiveszem a tésztát a hűtőből, rászórom egyenletesen a barackot, megszórom vaníliás cukorral és fahéjjal, majd ráöntöm a túrós keveréket. 175 fokra előmelegített sütőben legalább 1 órát sütöm. Csak kihűlés után veszem ki a formából és szeletelem.

Pudingos sárgabarack-krémleves

Pudingos sárgabarack-krémleves

Hozzávalók :
50 dkg magozott sárgabarack
10 dkg cukor (vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer)
1 csipetnyi fahéj
2,5 dl főzőtejszín
1/2 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés: A sárgabarackot összedaraboljuk és feltesszük főni. Annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, addig főzzük, míg a barack jó puha nem lesz. Ezután botmixerrel összeturmixoljuk. A tejszínt csomómentesre keverjük a pudingporral, és hozzáadjuk a pürésített sárgabarackhoz, majd felfőzzük. Hűtve tálaljuk. Ízlés szerint díszíthetjük barackszeletekkel, tejszínhabbal, mentalevéllel. Jó étvágyat hozzá!

Édes-fűszeres csirke szárnyak sárgabarack csatnival

Édes-fűszeres csirkeszárnyak sárgabarack csatnival

Hozzávalók:
A sárgabarackos chutney-hoz: 20 dkg sárgabarack, 2 evőkkanál barna cukor, 1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál chilipaszta (vagy 1 db chilipaprika ), 1 evőkanál gyömbérszirup (vagy 2 cm-es gyömbér), 1 evőkanál balzsamecet, 1 teáskanál Worchester szósz, csipet só, 1-2 teáskanál curry, 2 evőkanál olívaolaj
A csirkeszárnyhoz: 16 db csirkeszárny, 1,5 dl fehérbor, só

Elkészítés: A sárgabarackot magozzuk ki, a vöröshagymát vágjuk fel apróra, ha friss gyömbért használunk, akkor reszeljük le. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és kezdjük el párolni. Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá a barna cukrot, és pároljuk addig, míg a cukor kicsit karamellizálódik, és a hagyma pedig üveges lesz. Ezután adjuk hozzá a kimagozott sárgabarackot, majd ízlés szerint fűszerezzük. Forraljuk fel, vegyük a lángot kisebbre, és kevergetve főzzük 20-25 percig, hogy kellően besűrűsödjön, és pépes legyen. Főzés közben többször kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízesítsünk utána. (Ezt a csatnit a felhasználás előtt több nappal elkészíthetjük, majd a hűtőszekrényben tároljuk felhasználásig.) A csirkeszárnyakat ízlés szerint sózzuk be, és hagyjuk kicsit állni. Ezután mindegyiket alaposan forgassuk bele a sárgabarack csatniba. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymás mellé a bepácolt csirkeszárnyakat, és hagyjuk kb. 1 órát állni, hogy az ízek jól átjárják. Ezután öntsük alá a bort, majd fedjük le a tepsit alufóliával. Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten pároljuk 35-40 perc alatt puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd tegyük vissza a sütőbe. Vegyük magasabbra a hőfokot, és süssük a szárnyak mindkét oldalát szép pirosra, ragacsosra. Tálaláskor ízlés szerinti köretet kínáljunk hozzá. Én krumplipürével tálaltam, és nagyon jól illett az édes-fűszeres-pikáns csirkeszárnyakhoz.

Sárgabarackos-narancsos hűsítő ital

Sárgabarackos-narancsos hűsítő ital

Hozzávalók: 1 kg érett sárgabarack, 1 db narancs, mentalevél, citromfűlevél, 30-40 dkg cukor (vagy 2/3 rész cukor és 1/3 rész méz), 2-3 dl víz, 1 mokkákanál aszkorbinsav vagy citromsav, málnaszörp vagy színes jégrúd

Elkészítés: A megmosott sárgabarackot lehéjazzuk, kimagozzuk, folyamatosan rakjuk az aszkorbinsavval elkevert cukorhoz. Ez a folyamat megakadályozza a gyümölcs barnulását. A narancsot vékony karikákra vágjuk, a barackhoz adjuk, és jól összekeverjük, hagyjuk állni, amíg a barack levet ereszt, majd lassú tűzön, gyakran kevergetve felforraljuk. Ha túl sűrű lenne, kevés víz hozzáadásával hígítjuk. Amikor bugyogni kezd, tovább már nem főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd átszűrjük. Rostos állagú az üdítő, melyet teával, ásványvízzel hígítunk. Vizespohárban kínáljuk narancs- és barackszelettel, citromfű- és mentalevéllel. Málnaszörppel vagy lefagyasztott málnaszörprúddal réteges üdítőitalt kapunk.

Aszalt sárgabarackkal töltött pulykamell mandulás fehérbormártással és párolt rizzsel

Aszalt sárgabarackkal töltött pulykamell mandulás fehérbormártással és párolt rizzsel

Hozzávalók:
1 cs. 600 gr-os SáGa aszalt sárgabarackkal töltött pulykamell, 5 dkg szeletelt mandula, 2 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál, liszt, 3 dkg vaj, 1 dl tejszín, só, cukor

Elkészítés: A pulykamellet fagyosan, az alutálcában, 180 C-ra előmelegített villany- vagy gázsütőbe tesszük, és 1 óra 45 percig sütjük. A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, lisztet szórunk rá, és világosra pirítjuk. Állandó keverés mellett felöntjük fehérborral, 1 dl vízzel és a tejszínnel. Ízesítjük egy csipet sóval és pici cukorral. Nagyon alaposan kiforraljuk. A szeletelt mandulát sütőben vagy serpenyőben világosbarnára pirítjuk, és hozzákeverjük a mártáshoz. A pulykamellet felszeleteljük és a mártással körbeöntve, párolt rizzsel tálaljuk.

További receptek a mindmegette.hu-n

Kommentek

Legolvasottabb

1
Halálos gázolás történt Tata legforgalmasabb zebrájánál – Helyszíni fotók
2
Halálos baleset Agostyán és Tardos között
3
Tatabányai kettős gyilkosság: beismerte szörnyű tettét a 15 éves fiú – Videó, fotó!
4
Tatabányai gyilkosságok: elkaptak egy 15 éves fiút
5
Újabb gyilkosság Tatabányán: az agyonvert hajléktalantól egy kilométerre feküdt a holttest
vizes vb – úszás
A pénteki számokat is leúszták a magyarok
bajban / 54 perce
Öt százalékkal esett a Barbie babák eladása
A vártnál kedvezőtlenebb negyedéves eredményekkel zárt a Mattel amerikai játékgyártó cég.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy László Ferencné született Nedermann Margit 92 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2017. augusztus 1-jén, kedden 15 órakor lesz Tatán, a Környei úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Filipp Imréné született Jobbágy Teréz 78 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. augusztus 1-jén, kedden 10 óra 30 perckor lesz Tatabányán, az újtelepi temető új ravatalozójában. A gyászoló család
képzőművészet / 1 órája
Stabilabbá és kiszámíthatóbbá válik a magyar műkincspiac
lemez / 1 órája
Prince Purple Rain című lemeze felújítva, ritkaságokkal jelent meg újra
második szabadedzés / 1 órája
Ricciardo még mindig a leggyorsabb
Interjú / 2 órája
Mezei Kitty: Estig valaminek történnie kell
Körtvélyfáy Dina
bővítés / 2 órája
Növeli a Forma-1 miatt a gödöllői HÉV kapacitását a MÁV
Szomorú alkalom / 2 órája
Hősként búcsúztatták a haldokló bombakereső kutyát