Jótékonyság

2017.08.03. 18:05

Nemes Anna és Tvrtko gyerekeknek segít

A törökbálinti Tábitha Gyerekhospice Ház jelenleg öt gyermeket tud ápolni a méltó búcsú pillanatáig. Egyik céljuk az, hogy az intézményt tíz ágyasra bővíthessék. Számos más tevékenységet is végeznek, magas színvonalon. Sok magánszemély is támogatja őket, köztük két ismert televíziós, a híradós Nemes Anna, illetve Vujity Tvrtko riporter, műsorvezető.

Kovács László

Nemes Anna műsorvezető mesét olvas a gyerekeknek és támogatói közösséget szervez a Facebookon.

Nemes Anna meséket olvas a gyerekhospice házban, emellett támogatói közösséget épít a Facebookon

– Egy pécsi forgatást követően a Dóri-ház mellett haladtunk el. Akkor jött a gondolat, hogy jó lenne, ha valamilyen formában tudnék segíteni a beteg gyerekeknek. Nem sokkal később megtudtam, hogy Törökbálinton is működik egy gyerekhospice ház. Mivel Budapesten élek és dolgozom, ezért úgy döntöttem, a fővároshoz közelebb eső intézménnyel veszem fel a kapcsolatot:

– Soha nem állt távol tőlem, hogy beteg gyerekeknek segítsek, mivel idősebb bátyám születésétől kezdve mozgássérültként éli mindennapjait. Többször voltam vele nyári táborokban, nem idegenkedtem tőlük soha. Jól tudom, hazánkban még nagyon kevesen ismerik a gyerekhospice házak tevékenységét. A Facebookon éppen azért hoztam létre egy közösséget, hogy segítségükkel is minél többen megismerjék az intézmény működését, tevékenységét. Sokan ajánlották már fel, hogy küldenek meséket, kérték, gitározzunk együtt a gyerekeknek. Tudni kell azt is, hogy csak olyanok vállalhatnak önkéntes munkát náluk, akik részt vesznek az intézmény negyvenórás képzésén. Jómagam az úgynevezett mentesítő ellátásban részesülő gyerekeknek mesélek – tette hozzá Nemes Anna.

A gyermek halálát nem lehet feldolgozni

– Mindig azt mondtam: mindent túl lehet élni, ám egy gyermek halálát nem lehet feldolgozni. A törökbálinti Tábitha Gyerekhospice Ház működését megismerve mondom, minden elismerésem az orvosoké, ápolóké és az önkénteseké. Büszke vagyok kolléganőmre, Nemes Annára is, aki ugyancsak segíti az intézmény megismerését, munkáját. Természetesen jómagam a jövőben is megteszem azt értük, ami tőlem telik. Erre szeretnék másokat is kérni! – hangsúlyozta Vujity Tvrtko.

– Hallottam jómagam is, sokan azt mondják rólunk, hogy „a halál és a szenvedés háza” a Tábitha. Épp ellenkezőleg: a megnyugvás és a szenvedéstől való megkönnyebbülés helye. Nemcsak „haldoklókkal”, hanem mindenféle krónikus beteg gyermekkel és családjaikkal foglalkozunk – szögezte le elöljáróban dr. Benyó Gábor, a Tábitha-ház igazgató főorvosa, aki ismertette ellátásaikat is.

Magas színvonalú szakértelem

Az életvégi ellátás az úgynevezett terminális állapotú gyermekeknek és családjaiknak nyújt segítséget. Ez a szolgáltatásuk elsőbbséget élvez a többi szolgáltatásukkal szemben. Terminális állapotú az a beteg, aki súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenved, és állapota az orvosi kezelések ellenére folyamatosan hanyatlik, várható élettartama kevesebb mint 6 hónap. A palliatív ellátás a terminális állapotú betegek fájdalmának és egyéb tüneteinek enyhítésére irányuló támogató kezelések összessége, amely magában foglalja a hospice szellemiségét, a magas színvonalú orvosi és szakápolói szakértelmet és a terapeuták munkáját. Céljuk a lehető legjobb életminőség elérése az utolsó pillanatokig.

A szeptemberi kisbéri előadáson is vásárolhatunk majd téglajegyeket

Az oroszlányi, száztízszeres válogatott kosárlabdázó Zsolnay Gyöngyi férje, Vujity Tvrtko újságíró, író több alkalommal is segítette a törökbálinti Tábitha Gyerekhospice Házat. Tavaly év végén legrangosabb szakmai elismerését, a Pulitzer-emlékdíját bocsájtotta árverésre.

Ehhez az összeghez hozzátette még az amerikai előadásainak jegyeiből befolyt pénzt, így jelképesen 2 millió 983 ezer forintot adott át dr. Benyó Gábor főorvosnak. Emellett negyedmillió forint értékű könyvadománnyal segítette az intézményt.

Tvrtko, aki a Baptista Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete is, előadásain mindig hangsúlyozza, hogy az 1355-ös telefonszám hívásával is támogatható a Tábitha Gyermekhospice Ház működése.

A riporter most azt találta ki, hogy hamarosan téglajegyakcióval is segíti a házat. Ennek az lesz a lényege, hogy az intézmény bővítésére építkezési terv készül, ez alapján elkészül a „téglatérkép”, tehát nem egyszerűen pénzt küldenek a támogatók, hanem mindenki kiválasztja a maga tégláját. Így az egész folyamat nemcsak átlátható, hanem látványosan átlátható is lesz. Az első 500 téglát Vujity Tvrtko vásárolja majd meg. A riporter tervei szerint őszi előadásai helyszínein, így például szeptember 30-án Kisbéren is lehet majd vásárolni a jelképes „építőanyagból”.

Tvrtko elmondta azt is: attól az adakozótól, aki megvásárolta a Pulitzer-emlékdíját, a napokban visszakapta az elismerését. A riporter hozzátette: az emlékdíjat újra licitre ajánlja. Emellett számos szakmai kitüntetését is elárverezi.

– Az orvosi és ápolói csapat, valamint az önkéntesek emberfeletti munkát végeznek a legbetegebb, ugyanakkor legdrágább kincsekért! Értük találtam ki legújabb akciómat! – hangsúlyozta Vujity Tvrtko.

A gyászoló szülőket gyászfeldolgozó csoporttal segítik. A mentesítő ellátás a súlyos, nem gyógyítható betegséggel együtt élő, és 24 órás ápolást igénylő gyermekeknek és családjaiknak segít. A gondozás ideje alatt a gyermek ápolása és felügyelete alól mentesíti a szülőket. Évente legfeljebb 28 napra, egyben vagy részletekben vehető igénybe ez a szolgáltatás.

Minden ellátásuk térítésmentes

A tranzitellátással azokat a családokat segítik, ahol egy hosszú kórházi kezelést követően a gyermek tartós, speciális otthoni ápolásra szorul. Céljuk, hogy megrövidítsék a kórházi tartózkodást és elősegítsék, hogy a szülők nyugodt, családias környezetben elsajátíthassák a gyermekük biztonságos ellátását. Évente legfeljebb 28 napra – mentesítő szolgáltatással összevonhatóan, részletekben is – vehető igénybe.

A nappali ellátással a súlyos, nem gyógyítható betegséggel együtt élő gyermeknek és családjaiknak nyújtanak segítséget azzal, hogy napközben egy, a szülővel előre megbeszélt ideig ellátják és ápolják a gyermekét. A napi ellátási idő legalább 6, legfeljebb 12 óra. Ez az ellátás maximum 42 napig vehető igénybe. Tudni kell azt is, minden ellátásuk teljesen ingyenes.

Magánszemélyek adományai

A törökbálinti gyerekhospice ház 2011 szeptemberétől működik. Az épületet Galambos Lászlótól kapták, a vállalkozó az előírásoknak megfelelően működőképessé is tette a házat, több tízmillió forintot fordított rá.

Dr. Benyó Gábortól megtudtuk azt is: öt éven keresztül adományokból tartották fenn magukat, öt szobában öt gyermek elhelyezését, ápolását tudták, tudják biztosítani. Valamivel több mint egy évvel ezelőtt a ház a Baptista Szeretetszolgálat intézményévé vált.

Áprilistól állami finanszírozást is kapnak, ez az összeg költségeik 40–45 százalékát éri el. Megközelítőleg ugyanekkora támogatást nyújt a fenntartó szeretetszolgálat is, a fennmaradó részt hazai és külföldi magánszemélyek, kisebb vállalkozások adományai teszik ki. Költségvetésük 90 százalékát tudják betegellátásra fordítani, a fennmaradó részből önkénteseket képeznek, és mindemellett gondoskodnak a családok gyászkezeléséről. A gyászterapeuta – térítésmentesen – azoknak a családoknak is segít, amelyek gyermekei nem a törökbálinti házban hunytak el – hangsúlyozta dr. Benyó Gábor.

Dr. Benyó Gábortól megtudtuk azt is: megnyitásuk idejétől, 2011 szeptemberétől 250 családdal kerültek munkakapcsolatba. Több mint ötven gyermektől vettek végső búcsút gondozottaik közül. A kétszázötven gyermek egyharmada szenved daganatos betegségben, kétharmaduk idegrendszeri, anyagcsere, tüdő, immunrendszeri, illetve szívproblémákkal küszködnek.

Az igazgató főorvos elmondta azt is: a nyári időszakban óriási a kihasználtságuk. Dr. Benyó Gábor a jövőben az intézmény fejlődése mellett szeretné elérni azt is, hogy a szakma is még jobban elfogadja őket, és a gyermekorvosok ne kudarcként érjék meg azt, ha felveszik velük a kapcsolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!