Hírek

2017.01.27. 08:28

Egyre több a migránsokhoz köthető bűncselekmény

Mind nagyobb erőfeszítésekre kényszerülnek a környező országok hatóságai, hogy megfékezzék a migránsok által elkövetett bűncselekményeket. Romá­niában egy Törökország–Románia–Magyarország útvonalon tevékenykedő embercsempész-hálózatot lepleztek le tegnap, Ausztriában a rendőrség összehangolt akciót szervezett egy radikális iszlám hálózat tagjai ellen.

BAMA

Európa Romániában egy Törökország–Románia–Magyarország útvonalon tevékenykedő embercsempész-hálózat tagjainál, 25 helyszínen tartott házkutatást tegnap a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség, a DIICOT. A hálózat tavaly több mint száz migránst – szíriai, iraki, török, afgán és marokkói állampolgárokat – csempészett Romániába, és utóbb megpróbáltak átjuttatni őket a román–magyar határon, hogy később – a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezeten belül – elérjenek Németországba. A bűnszövetkezetet Törökországból pénzelték – állítja a román vádhatóság.

A román hatóságok öt határ­sértő csoport elfogása nyomán derítették fel az ügyet. Legutóbb decemberben egy Magyarországra tartó román rendszámú tartálykocsiban találtak 42, Romániában már regisztrált iraki menedékkérőt, köztük 18 gyereket. A Gyula-Varsánd közúti határátkelőnél átlépésre jelentkező nyerges tartálykocsit egy Szilágy megyei, 48 éves román állampolgár vezette. A nyomozást a DIICOT Arad megyei ügyészei irányítják, és a Bukarestben, Botoşani, Dolj, Giurgiu, Szilágy és Temes megyében végzett házkutatások nyomán az előállított gyanúsítottakat is Aradra viszik kihallgatásra. A román bíróság akár tízéves börtönt is kiszabhat az embercsempészekre.

Múlt héten a Gyula–Varsánd határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő román határrendészek egyik váltásvezetőjét előzetes letartóztatásba, további 17 határrendészt pedig házi őrizetbe helyeztek, miután a korrupcióellenes ügyészség azzal gyanúsította meg őket, hogy rendszeresen csúszópénzeket fogadtak el egy-egy törvénytelen áruszállítmány beléptetésekor. Egyes hírforrások akkor azt közölték, hogy az Arad megyei határrendészek embercsempészeket is segítettek illegális bevándorlók Magyarországra juttatásában.

Súlyos a helyzet Ausztriában

Bécsben és Grazban összehangolt terrorellenes akciót indított tegnap hajnalban az osztrák rendőrség. Azt a hálózatot próbálták felszámolni, amelynek tagjai radikalizáltak egy, a bécsi metróban robbantást tervező migránst. A Kronen Zeitung szerint a bevetésen 800 rendőr vett részt. A razzia fő célpontja az Ebu Tejma néven ismert Mirsad O. vezette hálózat, illetve a hozzá hasonló, radikális iszlámot hirdető bevándorlók. A rendőrség mindkét városban talált „mecsetként” használt lakásokat. Az iszlamisták ezeket a helyeket használják arra, hogy átmossák a fiatal migránsgyermekek agyát.

Mint ismert, az albán bevándorló Mirsad O.-t múlt pénteken fogták el a rendőrök, miután kiderült róla, hogy az Iszlám Állam tagja, és robbantásos terrorcselekményt tervez az osztrák fővárosban. Mirsad O. után hétfőn egy 12 éves, macedón gyökerű fiúról is kiderült, hogy köze van az ügyhöz, a gyereket is radikalizálták, és ő is robbantani akart. A fiú állandó kapcsolatban állt az elfogott terroristával, de hiába segített egy terrorcselekmény előkészítésében, életkora miatt a rendőrök nem vehették őrizetbe – írja az OE24. A letartóztatott migránst egy bécsi imám, Mirsad O. radikalizálta. Ők ketten a bécsi metró mellett németországi rendőrőrsök ellen is terveztek támadásokat. Ebben egy 21 éves neussi segítőjük is lett volna. Mirsad O. Ebu Tejma néven élt Bécsben, tanárként is dolgozott.

Az osztrák főváros Brigittenau negyedében egy 24 éves algériai migráns feltépte, majd visszacsapta egy parkoló taxi ajtaját az egyik éjszaka, majd rátámadt a kiszálló sofőrre. Egy másik taxis a kollégája segítségére sietett, mire a részeg migráns ollóval a felkarján megsebesítette a férfit. A támadó a kiérkező rendőröknek is megpróbált nekimenni. A hatóságok kábítószert, hamis és lopott iratokat találtak nála. Kezdeményezik kiutasítását Ausztriából.

Szintén Ausztriában veszélybe került a bécsi filharmonikusok egyik brácsásának karrier­je, miután migránsok eltörték az ujját. Michael Buchmann szombat este fellépésről hazafelé tartott, amikor egy metróállomáson  rászólt egy fiatalra, hogy ne dohányozzon, mire az két társával rátámadt. Az egyik torkon ragadta, többször megrúgta, egy rúgás pedig az ujját törte. – Vonósként az ujjaimra bízom magam, de a profi zenei karrierem végét jelentheti, ha akár az egyik mozgása kicsit is korlátozódik – mondta a zenész.

Tizennégy éves török származású diák zaklatott szexuálisan egy 13 éves kislányt Herzogenburgban. A rendelkezésre álló információk szerint csak azért nem valósult meg a tényleges nemi erőszak, mert a diák­lány hevesen védekezett, és a támadó elengedte áldozatát. Következő napon a fiú egy nála egy évvel fiatalabb fiú iskolatársát támadta meg: először ollóval fenyegette, majd meg is erőszakolta. Az osztrák rendőrség a gyanúsítottat előállította, a fiú beismerte tettét, de  megbánást nem tanúsított.

Szintén Ausztriában, Linz főpályaudvarán egy tíz fős banda vert össze és rabolt ki egy 26 éves férfit a múlt szombaton. Szemtanúk szerint a támadók arabok és afgánok voltak.

Erőszak a Facebookon

Három svédországi migráns Uppsalában megerőszakolt egy 30 éves svéd nőt, és az erőszakot a Facebookon élőben közvetítették. Az élő adásnak a rendőrség megjelenése vetett véget. A hatóságot Josefine L., a Facebook-csoport egyik tagja riasztotta, aki azt is elmondta, hogy az egyik férfinál fegyver van. A nő több fenyegetést is kapott, hogy vonja vissza a vallomását. Kevéssel ezután egy 21 éves nő azzal jelentkezett, hogy az egyik támadó korábban őt is megerőszakolta.

Németországban a napokban kezdődött a magát pakisztáninak majd szaúd-arábiainak valló, körülbelül 27 éves Abubaker C. bírósági tárgyalása. A férfi Heilbronnban betört egy idős hölgyhöz és megfojtotta. A férfi „hitetlenként” bánt az asszonnyal, majd miután megölte, az iszlám vallást dicsőítő idézetet írt a szoba falára. A gyilkos a házaspár eldugott pénzét is elrabolta. Tettét nem ismerte el, annak ellenére, hogy a DNS- vizsgálatok eredménye ellene szólt.

Nem csökken a nyomás

A hideg ellenére is folyamatosan próbálnak átjutni a déli biztonsági határzáron a migránsok, a jövőben sem csökken majd a migrációs nyomás – mondta tegnap Bakondi György, a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Közölte, a magyar kormány továbbra is mindent megtesz a határok védelméért és azért, hogy tisztázatlan személyazonosságú és tisztázatlan célból érkező emberek tömege ne járkálhasson kontroll nélkül, szabadon az EU területén.

Biztonsági zónák

Az Egyesült Államoknak számolnia kell a lehetséges következményekkel, és törekednie kell arra, hogy ne rontson a helyzeten, amikor biztonsági övezetek kialakítását tervezi Szíriában menekültek számára – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő tegnap Moszkvában. „Fontos, hogy ez ne nehezítse a menekültek helyzetét. Ki kellene számítani a lehetséges következményeket”– fogalmazott a szóvivő. Peszkov arra a sajtóértesülésre reagált, amely szerint Donald Trump amerikai elnök rendeletben utasítaná a külügyi és a védelmi tárcát, hogy készítsen elő egy tervet, amelynek értelmében biztonsági övezeteket alakítanának ki a menekültek részére Szíriában és a környező államokban.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!