Hírek

2013.12.03. 09:53

Feszült a helyzet a parlament előtt is

Feszült helyzet alakult ki az ukrán parlament előtt kedden, miután a Kijev központjában tüntetők néhány ezres csoportja reggel átvonult a parlamenthez, de útjukat elállta több száz rohamrendőr.

MTI

A napok óta hatalomváltást és Ukrajna európai uniós integrációjának folytatását követelő demonstrálók azért vonultak a Függetlenség teréről a törvényhozás épületéhez, hogy jelenlétükkel támogassák a kormány menesztését célzó ellenzéki kezdeményezést. A parlament - amelyben a tüntetés ellenére megkezdődött az ülésnap - a tervek szerint kedden tárgyalja a Mikola Azarov miniszterelnök és kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Az épületet hermetikusan körbezárták a belügyi alakulatok tagjai. A Függetlenség tere felől a parlamenthez vezető utcában a tüntetők sűrű tömegben álltak szemtől szembe a rohamrendőrök sorfalával. Ellenzéki vezetők mindazonáltal előre kérték a demonstrálókat, hogy ne engedjenek a provokációknak és kerüljék az erőszakot.

A parlamentnél ellendemonstrációba kezdtek a kormány támogatói. Helyszíni jelentések szerint reggel mintegy kétszáz, zömében fiatal férfi gyűlt a már előző éjjel felállított színpad elé, kezükben a kormányzó Régiók Pártja zászlóival. A színpadról a demonstrálókat buzdítók azt kiabálják, hogy "Kijev nem az ellenzék fővárosa, hanem a mi államunké".

A kormányváltást követelő tüntetők egy másik csoportja eközben ismét a kabinet épületét vette blokád alá, ahogy azt hétfőn is tette. A kormánytisztviselők emiatt kedden nem tudták felvenni a munkát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!