Hírek

2013.07.29. 15:16

Rekordmennyiségű, kiváló minőségű búzát arattak Zalában

A búza több mint 90 százalékát learatták Zalában, az eddigi eredmények alapján az idén kiváló minőségű és rekordmennyiségű gabona termett a megyében - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője hétfőn az MTI-vel.

BAMA

Horváth Gyula elmondta: a jó idő miatt felgyorsult a betakarítás üteme, a búzaföldeken a 23 840 hektárnyi területből 22 170 hektáron már learatták a termést. A betakarítás végéhez közeledve az eredmények is azt mutatják, hogy a vártnál több búza termett. A hektáronkénti átlaghozam elérte az 5,25 tonnát, míg országos viszonylatban a tavaly Zalában elért 4,5 tonna átlagtermés is kimagasló eredménynek számított.

Az igazgató hangsúlyozta, az elért eredmény a kedvező időjárás mellett nagyrészt annak köszönhető, hogy a gazdák időben vetettek, jó minőségű vetőmagfajtát választottak és megfelelő agrotechnikát alkalmaztak. A termelők egy része osztrák vetőmagot vásárolt, amely 5 tonna körüli eredményt produkált. Ezen kívül német, francia hibridbúzafajtákat is vetettek a megyében, amelyek hozama elérte a hektáronként 8-10 tonnát.

Hozzátette: a minőséggel is elégedettek lehetnek a gazdák, a megyében learatott összesen 116 509 tonna búza 60 százaléka malmi minőségű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!