Hírek

2013.06.13. 14:08

Több mint egy napja nem akar levonulni Bátáról az árhullám

Tart a dunai árhullám tetőzése a Tolna megyei Bátán, ahol továbbra is csaknem háromszázan védekeznek az árvíz ellen - közölték a védekezés irányítói csütörtökön Bátán.

MTI

Csonki István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy délelőtt 781,5 centiméter volt a folyó vízállása, míg az előző reggelen 781 centiméteren volt a Duna.

A most mért vízszint 40,5 centivel haladja meg a 2002-es eddigi legnagyobb, 741 centiméteres vízállást - mondta az igazgató, hozzátéve: bízik abban, hogy csütörtök este apadásnak indul a folyó Bátánál.

Ismertetése szerint a tetőző vízállás óta Dunaföldvárnál 60, Paksnál 40, Domborinál 20, Bajánál pedig 3 centimétert csökkent a vízszint. Az elhúzódó bátai tetőzést azzal magyarázta, hogy a Gemencben szétterül a folyó, lelassítva az árhullámot.

Beszámolt arról is, hogy az eddiginél több, 49 vízügyi szakember segíti a védekezést a településen. Mint mondta, kedvez az apadásnak, hogy a következő három-négy napban meleg idő várható, csapadék nélkül.

Megjegyezte azt is, hogy az állami kezelésben lévő, száz kilométeres Tolna megyei árvízvédelmi szakaszon ugyanannyian vettek részt a védekezésben, mint Bátán a két és fél kilométeres, ideiglenes önkormányzati védműnél.

A vízügyi igazgatóság 23 ponton rögzítette Bátán a most mért legnagyobb vízállásokat, az adatokat az önkormányzat felhasználhatja a következő rendezési tervének elkészítéséhez, hogy a mostanihoz hasonlóan nagy árhullám esetén ne legyenek veszélyben a lakóépületek - mondta Csonki István.

László-Varga Zsuzsanna, a Tolna megyei védelmi bizottság elnökhelyettese elmondta: továbbra is rendkívüli a készültség Tolna megye árvízvédelmi szakaszain.

Bátán változatlan intenzitású a védekezés, éjszaka mintegy 300-an teljesítettek szolgálatot a gáton. Az éjjeli órákban a gát megcsúszott részeit megtámasztással és ellennyomó medencékkel állították helyre.

Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese azt közölte, hogy a katasztrófavédelem készül az ár levonulása utáni szúnyoggyérítésre és fertőtlenítésre.

Németh Lídia, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének vezetője ezzel kapcsolatban elmondta: a védekezéshez használt homokot építkezéseknél, a zsákokat pedig hulladéktárolásra fel lehet használni.

Az 1700 lakosú Báta majdnem 30 hektáros ártéri részén 90-100 lakóházat veszélyeztet a dunai árhullám, az ott élők közül negyvenhárom ember, köztük kilenc gyermek hagyta el ideiglenesen otthonát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!