Hírek

2013.06.14. 10:14

Gyorsítják a szúnyogirtásra beadott kérelmek elbírálását

Gyorsított eljárással bírálják el a szúnyogirtásra beadott kérelmeket - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala pénteken az MTI-vel.

MTI

Az árvíz levonulása után visszamaradó álló, pangó vizekben tömegesen fejlődhetnek ki a szúnyoglárvák. A rovarok a kellemetlen csípésen túl fertőző betegségeket is terjeszthetnek, ezért nagy figyelmet kell fordítani irtásukra - figyelmeztet az ÁNTSZ.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálja a szúnyogirtást az érintett megyék népegészségügyi szakigazgatási szervei, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológiai Központ szakmai közreműködésével.

A földi és légi szúnyogirtást erre szakosodott vállalatok végzik, a szükséges engedélyt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal adja ki.

Tekintettel a rendkívüli dunai árhullámra, gyorsított eljárással bírálják el a kérelmeket, hogy az irtást adminisztrációs akadályok ne hátráltassák - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

A szervezett védekezésben használható szerek az emberre nem veszélyesek. A szúnyogok ellen egyénileg a szabadban riasztószer, valamint füstképző spirál alkalmazásával, zárt térben légtérkezelő aeroszol palackkal, valamint a párologtatás elvén működő szúnyogirtó folyadékokkal és lapokkal lehet védekezni. A kellemetlen csípéseket elkerülése érdekében alkonyatkor, amikor a szúnyogok a legaktívabbak, célszerű zárt térben tartózkodni, emellett a nyílászárókra szerelt szúnyoghálók is segíthetnek a rovarok távoltartásában. Fontos továbbá az esővízgyűjtő tartályokban, kerti medencében tenyésző szúnyoglárvák fejlődésének megakadályozása - közölte az ÁNTSZ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!