Hírek

2013.04.03. 07:46

Az USA kész megvédeni Japánt és Dél-Koreát

Az Egyesült Államok ismételten felszólította Észak-Koreát, hogy hagyjon fel nukleáris ambícióival, és "rendkívül riasztónak" minősítette, hogy Phenjan újra akarja indítani plutóniumot előállító reaktorát.

MTI

A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium egyaránt értésre adta, hogy komolyan veszi az észak-koreai fenyegetéseket, annak ellenére is, hogy azokat eddig még sohasem váltották valóra. Victoria Nuland külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy hosszú az út a bejelentett szándék és annak megvalósítása között. Jay Carney, az elnöki hivatal szóvivője rámutatott, hogy Barack Obama elnök rendszeres tájékoztatást kap a Koreai-félszigeten kialakult helyzetről. Mint mondta, az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje magát és szövetségeseit bármiféle észak-koreai fenyegetéssel szemben. "Az egész nemzetbiztonsági csapat erre összpontosít" - jelentette ki Carney.
 
John Kerry külügyminiszter kijelentette, hogy Washington nem fogadja el Észak-Korea nukleáris hatalommá válását. Az amerikai diplomácia vezetője "provokatívnak, veszélyesnek és meggondolatlannak" nevezte a phenjani vezetés retorikáját és kijelentette, hogy a 2007-ben bezárt jongbjoni reaktor újraindításával Észak-Korea megsértené nemzetközi kötelezettségeit. Kerry hangsúlyozta, hogy Washington megvédi szövetségeseit, Dél-Koreát és Japánt. A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium egyaránt értésre adta, hogy komolyan veszi az észak-koreai fenyegetéseket, annak ellenére is, hogy azokat eddig még sohasem váltották valóra.


   
Victoria Nuland külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy hosszú az út a bejelentett szándék és annak megvalósítása között. Jay Carney, az elnöki hivatal szóvivője rámutatott, hogy Barack Obama elnök rendszeres tájékoztatást kap a Koreai-félszigeten kialakult helyzetről. Mint mondta, az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje magát és szövetségeseit bármiféle észak-koreai fenyegetéssel szemben. "Az egész nemzetbiztonsági csapat erre összpontosít" - jelentette ki Carney.
A szóvivő is hangoztatta, hogy Phenjan a nukleáris erőmű újraindításával megsérti nemzetközi kötelezettségeit, és hogy az Egyesült Államok továbbra is eltökélt támogatója a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételének. Carney felszólította Oroszországot és Kínát: vessék be befolyásukat annak érdekében, hogy Észak-Korea változtasson politikáján.  George Little, a Pentagon szóvivője kijelentette, hogy Washington igyekszik kerülni a feszültség további eszkalálódását. Barack Obama elnök, aki a nap folyamán közös sajtóértekezletet tartott Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnökkel, nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mit kíván üzenni Észak-Koreának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!