Hírek

2012.12.19. 18:14

Vizsgálat indul az almádi listázás-ügyben

Szabó Máté ombudsman azonnali hatállyal hivatalból vizsgálatot indított és részletes tájékoztatást kért az érintett szervektől a balatonalmádi gimnáziumban történt "listázás" ügyében.

mti

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán közleményében azt írta: Szabó Máté ombudsman az elektronikus sajtóból értesült arról, hogy kedden állítólag a balatonalmádi Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium egyes diákjait és tanárait az igazgatói irodában kérdezték ki arról, hogy beszélnek-e meghirdetett sztrájkról, a tanárok buzdítják-e őket arra, illetve a keretszámok szóba kerülnek-e közöttük. Több hírportál arról is beszámolt, hogy ezekről a beszélgetésekről állítólag jegyzőkönyv is készült, amelyet az oktatási intézmény vezetője a kormányhivatalnak akar elküldeni.Az ombudsman szerint a diákok és az oktatók véleménynyilvánítási szabadságával, az információs önrendelkezési jogával, valamint az egyenlő bánásmód követelményével összefüggő súlyos visszásság gyanúja merült fel. Szabó Máté a kialakult helyzet tisztázása érdekében haladéktalanul megkereste a gimnázium igazgatóját, illetve a törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatal kormánymegbízottját is.
   
Szabó Máté hangsúlyozta, hogy mind az oktatóknak, mind a diákoknak joguk van a véleményszabadsághoz, a politikai vélemény számon kérése, különösen rögzítése és továbbítása egy iskolában törvénytelen és elfogadhatatlan.

"Az ombudsman határozottan bízik abban, hogy - amennyiben igazolódnak az állítások - akkor csak kivételes esetről lehet szó, nem pedig ilyen típusú megyei vagy országos gyakorlatról".
Tekintettel arra, hogy az eset során felmerülhet a diákok és a tanárok személyes adatok védelméhez való jogának súlyos sérelme, a biztos egyidejűleg felkérte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) igazgatóját is vizsgálat elindítására - olvasható az ombudsmani közleményben. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke szerdán az MTI-nek azt mondta: a hatóság nem döntött még arról, hogy indítanak-e vizsgálatot az ügyben, mérlegelni fogják ugyanis az összes körülményt, és kérdés, hogy érkezik-e beadvány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!