Hírek

2012.11.08. 08:53

Négyen gyújtották fel magukat Tibetben

Egy 15 éves szerzetes és két 16 éves társa, valamint egy tibeti nő gyújtotta fel magát egy napon. A legfiatalabb önégető a helyszínen meghalt.

mti

Az esetekről a londoni székhelyű Free Tibet szervezet jelentése alapján számoltak be hírügynökségek csütörtökön. A legfiatalabb önégető a helyszínen meghalt, két társát kórházba szállították, állapotuk nem ismert. Ez volt az első dokumentált eset, hogy egyszerre hárman követtek el öngyilkosságot Szecsuan Apa megyéjében.
A 23 éves tibeti nő, akinek volt egy ötéves gyermeke, a nyugati Csinghaj tartományban végzett magával egy legelőn, miután a motorkerékpárjából leengedett benzinnel leöntötte magát. Családja hazaszállította, állapota nem ismert.

2011 márciusa óta több tucat tibeti követett el öngyilkosságot hasonló módon, a Free Tibet szerint több mint kétharmaduk volt 25 évnél fiatalabb. A jogvédő és emigráns szervezetek azt állítják, hogy az önégetések tiltakozások a "kínai uralom", a vallásszabadság korlátozása ellen, és a dalai láma melletti kiállás kifejeződései.
   


Peking úgy véli, a tibetieket "az elszakadásra törekvő emigráns erők" veszik rá az önégetésre, és önös érdekből, a "tibeti kérdés napirenden tartása" céljából küldik az embereket a halálba. A kínai külügyi szóvivő a minap ezzel kapcsolatban kijelentette: "eredményesen taszítanak embereket arra az útra, ahonnan már nincs visszatérés". Mint mondta, "rút és ördögi" tettek ezek, amelyek más emberek életének feláldoztatásával Tibet függetlenségének elérésére irányulnak.
   
Megfigyelők szerint az utóbbi időben megszaporodott önégetések és a "szabad Tibet" melletti demonstrációk összefüggésben vannak a Kínai Kommunista Párt csütörtökön kezdődött pártkongresszusával. Ez nem az első eset, hogy tibetiek nagy országos politikai eseményekre időzítik tiltakozásaikat a nagyobb figyelem elérése érdekében.
   
2008-ban, a pekingi nyári olimpia évében, a lhászai zavargások az Országos Népi Gyűlés éves ülésszaknak végén törtek ki. A lhászai eseményekkel egy időben Észak-Amerika és Európa 18 országában támadták meg a Free Tibet mozgalom szimpatizánsai a Kínai Népköztársaság külképviseleteit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!