Hírek

2012.10.17. 10:42

Új adót hoz az újabb megszorítás

Marad a bankadó, megadóztatják a föld alatti vezetékeket, duplájára emelkedik a tranzakciós illeték, az egészségügyi hozzájárulás sem ússza meg cafetéria-elemként.

mti

Az Európai Bizottság októberi levelében jelezte, hogy a magyar kormány által bejelentett egyenlegjavító intézkedések kétharmadát tudja figyelembe venni, így 2013-ban 3,7-3,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt vár - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői sajtótájékoztatón. A miniszter bejelentette: a kormány ezért - bár nem ért egyet az unió értékelésével - többletintézkedésekről döntött, hogy az EB szerint is teljesíthető legyen a 2,7-százalékos hiánycél.Nem feleződik meg bankadó 2013-ban. A béren kívül juttatásoknál az egészségügyi hozzájárulási adótétel kulcsa 10 százalékról 27 százalékra nő. A jövőben a helyi iparűzési adó alapjából csak az eladott áruk beszerzési értékének 80 százalékát lehet levonni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2,5 millió forintig végzi a számlák egyedi ellenőrzését a korábbi 10, illetve 5 millió forinttal szemben, ettől a kormány 60 milliárd többletbevételt vár.

A kormány bevezeti  föld alatti vezetékekre közműadót, ebből 30 milliárdos bevételt várnak. A tranzakciós illeték általános mértéke 1 helyett 2 ezrelék lesz, az emelést az államkincstár esetében is végrehajtják.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!