Hírek

2012.10.10. 10:27

Novi list: élesedik a vita az INA körül

"Éleződik a kőolajvállalat (INA) miatt kialakult politikai összetűzés, Orbán megfenyegette Horvátországot, amiért az kritizálta a Molt" - így kommentálta a szerdai Novi list a magyar miniszterelnök kedden elhangzott kijelentését, miszerint "naivság lenne azt gondolni, egy ilyen csúf gazdasági vita nincs hatással a politikai kapcsolatokra is".

Forrás: MTI

A horvát lap szerint Orbán Viktor szavai a horvát kormány és a Mol közötti feszültségekre vonatkoznak, amely fokozta a magyar és a horvát kormány közötti politikai feszültséget.
A lap szerint a horvát kormány az elmúlt hetekben nyomást gyakorolt a magyar vállalatra és arra figyelmeztette, hogy a Mol Horvátországgal kerül összetűzésbe, ha figyelmen kívül hagyja az ország érdekeit.

Horvátország elegendő földgázzal rendelkezik, hogy fedezze a saját szükségleteit - mondta Slavko Linic horvát pénzügyminiszter kedden a mintegy 200 horvát exportőrrel folytatott megbeszélésen, írja a Novi list. "Meg kellene nyitni a létező tíz adriai gázkutat ehhez viszont kitermelőszigetekre van szükség, amelyeket megépíthetnének a horvát hajógyárak" - javasolta Linic, megjegyezve, hogy a kormány már elvett öt koncessziót, és tovább folytatja harcát a gazdasági növekedés és munkahelyteremtés érdekében.

A miniszter szerint Horvátországnak nem kellene külföldről behozni a kőolajszármazékok 40 százalékát, két finomítója van, de azokat nem újítják fel.
A pénzügyminiszter nemrég figyelmeztette az INA igazgatóságát, vagyis a Molt, hogy háborút kockáztat Horvátországgal, ha figyelmen kívül hagyja ezeket az érdekeket - emlékeztet rá a lap.

A Mol erre azt válaszolta, hogy nem lát okot a feszültség növekedésére és a nacionalizmusra, mert az INA igazgatóságában nincsenek magyarok és horvátok, csak a vállalat érdekében dolgozó emberek vannak - idézte a lap.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök szeptember végén azt mondta, hogy a horvát kormány jelentős erőfeszítést tehet a helyzet javítása érdekében, s az INA esetében nem viselkedhet úgy mint egy külső megfigyelő vagy statiszta - emlékeztetett a Novi list.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!