Hírek

2012.10.30. 16:51

Halálos áldozatokkal, rekordméretű áramszünettel járt a vihar

Tíz államban és az amerikai fővárosban összesen 8,1 millió ember áramellátását szakította meg helyi idő szerint kedd reggelig a poszttrópusi ciklonná átminősített Sandy hurrikán, amely halálos áldozatokat is követelt.

Forrás: MTI

A kedd reggeli összesítések szerint az Egyesült Államokban legkevesebb 16-ra emelkedett azoknak az áldozatoknak száma, akik a vihar következtében haltak meg, a Sandy így eddig legkevesebb 84 emberéletet követelt.

A New Jersey állambeli Moonachie-nál átszakadt a gát, ezért a hatóságok becslése szerint három településről összesen mintegy ezer embert kell kimenteni.

A legnagyobb csapást New Jersey és New York államnak kellett elviselnie. Atlantic City, amelynek közelében a vihar hétfő este elérte a partvidéket, térdig érő vízben áll. Manhattan nagy része sötétségbe borult, a városrész déli csücskét elárasztotta a tengervíz, amely a New York-i metró alagútjaiba is betört. A földalatti egyes szakaszait csak négy nap alatt tudják ismét járhatóvá tenni.

Az éjszaka a New York-i Egyetem Langone Gyógyászati Központjában felmondta a szolgálatot a tartalék áramforrás, és az alagsort három méter magasan víz árasztotta el. Az intézményből 260 beteget kellett kimenekíteni, és az ápolók kézzel pumpálták a lélegeztető készülékeket.  

A leszakadt villanyvezetékek több helyen tüzet okoztak. Queensben mintegy 50 lakás vált a lángok martalékává, igaz a tűzoltóknak még nem sikerült megállapítaniuk a katasztrófa okát. A New York áramellátását biztosító Consolidated Edison egyik manhattani alállomásán éjjel robbanás történt.

A még mindig hurrikánerejű ciklon távolról sem ült el: miközben a mintegy 1600 kilométer átmérőjű viharzónarendszer továbbvonult,  Új-Angliát és az amerikai közép-nyugati államokat súlyos esőzések áztatják, és a Nagy Tavak környékén Kanadából is erős szelet jeleztek, Virginiában és Nyugat-Virginiában 60 centiméternél is nagyobb hó esett.

Washingtonban, amelyet elkerült a vihar csapásiránya, kedden is állt a tömegközlekedés, a szövetségi hivatalok és az iskolák zárva tartottak. A vihar sújtotta régióban még nem indult újra a légiközlekedés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!