Hírek

2012.05.22. 13:12

Leminősítette Japánt a Fitch

Leminősítette Japánt kedden a Fitch Ratings, a rendkívül magas és folyamatosan növekvő közadósság-rátára hivatkozva.

MTI

A legnagyobb európai hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy a devizában és a hazai valutában fennálló hosszú futamidejű japán államadósság besorolásait az eddigi "AA", illetve "AA mínusz" szintről egyaránt "A plusz"-ra rontotta, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.  A devizaadósság esetében ez egyszerre kétfokozatú leminősítésnek felel meg.

A cég a kereskedelmi adósokra külön megállapított japán besorolási országplafont is lejjebb süllyesztette egy fokozattal, az eddigi lehetséges legjobb "AAA"-ról "AA plusz"-ra. Ez azt jelenti, hogy a Japánban honos vállalatok ezentúl nem kaphatják meg az elit "AAA" adósosztályzatot, a Fitch legfeljebb "AA plusz"-ra értékelheti ezeket a cégeket.
   
A Fitch Ratings indoklása szerint az osztályzatrontás és a negatív kilátás a japán szuverén adósprofilra a magas és továbbra is növekvő közadósság-ráta miatt nehezedő, növekvő kockázatokat tükrözi. A hitelminősítő szerint a japán költségvetési konszolidációs terv "ráérős üteműnek" tűnik a költségvetési kihívásokkal küszködő más, magas jövedelemszintű országokéhoz képest, és végrehajtása is politikai kockázatoknak van kitéve.

Japán bruttó államadósság-rátája 2012 végére várhatóan eléri a hazai össztermék (GDP) 239 százalékát, ami messze a legmagasabb a Fitch által besorolással ellátott összes szuverén adós között - áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!