Hírek

2012.03.21. 10:58

Sarokba szorították a toulouse-i gyilkost

A 24 éves algériai származású francia merénylő elbarikádozta magát otthonában, a kommandósok körbevették az épületet, élve akarják elfogni.

MTI

Mohammed Merahnak hívják a hét emberéletet követelő toulouse-i merényletsorozat feltételezett elkövetőjét. A 24 éves férfi algériai származású francia állampolgár.

A nyomozók szerint a gyanúsítottat 2010 végén köztörvényes bűncselekmények gyanújával az afganisztáni Kandahárban egyszer már letartoztatták. Claude Guéant francia belügyminiszter elmondta: a feltételezett tettes leginkább az al-Kaida terrorszervezethez fűződő kapcsolatáról beszél, a szalafizmus mozgalmához (radikális iszlám) és a dzsihádizmushoz kapcsolható, s többször járt Afganisztán és Pakisztán határvidékén.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint a rendőrség "legfőbb gondja" jelenleg, hogy élve fogja el a feltételezett tettest, aki elbarikádozta magát egy lakóházban Toulouse keleti részén, amelyet a rendőrség elitalakulata hajnalban körülzárt.

 Guéant elmondta: "A legfőbb gondunk azt, hogy élve fogjuk el ... hogy olyan körülmények között állítsuk elő, hogy az igazságszolgáltatás elé tudjon állni". Hozzátette: "Jelenleg egy rendőrrel folytat tárgyalást (a feltételezett tettes), és azt mondta, hogy délután megadja magát". A belügyminiszter szerint a férfi "már nem lő", és már "ártalmatlan helyzetbe" került.
"A kockázat, amit eddig jelentett, már nem létezik. De azért továbbra is óvatosnak kell lennünk" - fogalmazott Toulouse-ban a belügyminiszter. Kitért, arra is hogy a férfi maga kért lehetőséget arra, hogy tárgyalhasson a rendőrséggel, cserébe kidobta a fegyverét az ablakon.

 Március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte le ismeretlen tettes Toulouse-ban és a közeli Montaubanban. Négy nappal később két óvodás és egy kisiskolás gyereket és egy fiatal rabbit lőttek le egy toulouse-i zsidó iskolánál. Mindhárom esetben ugyanazt a fegyvert használták, és a gyilkos közvetlen közelről, fejlövéssel végzett áldozataival.

 

 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!