Hírek

2011.11.17. 05:56

Balsaiék szépen kaszáltak

Hogy mit keresett egy meteorológus a 2006 ősz rendőri túlkapásokat vizsgáló bizottságban, ne kérdezzék, mert nem tudom (hacsak nem arról van szó, hogy Gyurcsányt, ha esik, ha fúj, bíróság elé kell állítani), ám hogy a közpénzek az Orbán-kormány alatt is ugyanolyan értelmetlenül és indokol(hat)atlanul folynak szerteszét, mint az MSZP-kabinetek idején, azt látom és tapasztalom.

Stanga István

Ha van egyáltalán tanulsága a 2006 őszi rendőrségi jogsértésekről készült úgynevezett Balsai-jelentésnek, az legfeljebb annyi, hogy nincs az a pénz, amit Orbán Viktor forradalmi kormánya a legfőbb közellenségnek számító, ám még most is szabadon grasszáló Gyurcsány Ferenc „kézre kerítéséért” ne lenne hajlandó bármikor, minden szó nélkül kifizetni. Magam legalábbis erre a következtetésre jutottam, amikor kiderült, hogy az az összegányolt anyag, amit az egykori igazságügy-miniszter neve fémjelez, és ami az öt évvel ezelőtti budapesti történéseket volt hivatva feltérképezni, a magyar adófizetők zsebéből súlyos milliókat vett ki. No, de a duma helyett lássunk inkább néhány nevet és konkrét összeget... A 21 milliós jutalomkeretből a Gyurcsányt feljelentő valamikori legfelsőbb bírósági tanácsvezető bírónak, Völgyesi Miklósnak, aztán a Morvai Krisztina-féle Civil Jogász Bizottságban is szorgoskodó Horváth Attilának, illetve a Gaudesign Bt. nevezetű családi vállalkozásnak, még közelebbről Wildner-Bajnóczi Zsófiának egyaránt 4,2 millió forint jutott, míg az a Henter Lilla, aki 2006-ban – még tanulóként –egy Orbán melletti politikai kiáltvány szignálásával tette ismertté a nevét („Mi ennek a nyilatkozatnak a megfogalmazói, kijelentjük, Orbán Viktort a XX.-XXI. század Európa-szerte legkiemelkedőbb politikusának tartjuk...”, és így tovább, és így tovább), 3 millióval gazdagodott. Végezetül, de nem utolsósorban ott van a listán a meteorológus (!) végzettségű Vida Viviána Ildikó, aki ugyancsak 4,2 milliót kapott, s aki korábban nem annyira a jog, mint inkább a Fidelitas Bál főszervezőjeként szerzett komoly tapasztalatot.    

Nos, hogy mit keres egy meteorológus egy rendőri túlkapásokat vizsgáló bizottságban, ne kérdezzék, mert nem tudom (hacsak nem arról van szó,  hogy a szocialisták volt elnökét és miniszterelnökét mindenképp – ha esik, ha fúj – bíróság elé kell állítani), ám hogy a közpénzek az Orbán-kormány alatt is ugyanolyan értelmetlenül és indokol(hat)atlanul folynak szerteszét, mint a szüntelenül bírált MSZP-kabinetek idején, azt látom és tapasztalom. Félreértés ne essék, engem nem elsősorban a Gyurcsány „megfogására” fordított összeg irritál (utóvégre az a néhány tízmillió, amibe az autókkal, számítógépekkel, irodával és a fene se tudja, mivel ellátott Balsai-csapat a költségvetésnek került, pontosan olyan aprópénznek számít, mint amit a Kerényi Imre által megrendelt, festményeknek tituált borzalmas giccsekre fordítottunk), hanem hogy a pénz, mindnyájunk pénze – éppen úgy, mint az elődöknél – megint csak a „haveri kutyák” kistafírozására szolgál. Ám valahogy talán még emellett is el lehetne menni, ha az Orbán személyes utasítására készült Balsai-jelentést – ami a veszélyes hulladékok kezelési szabályainak megszegésétől kezdve a terrorcselekmény elkövetéséig 14 bűncselekményt említ, és amit maguk a fideszes országgyűlési képviselők is cikkekből összeollózott fércműnek, nevetséges összeesküvés-elméletek tárházának neveztek – akár csak egy parányit is komolyan lehetne venni. Az is igaz persze, hogy azt a megalkuvást és azt az elvtelenséget, amit a politikai ellenfelek lejáratását és félreállítását szolgáló koncepciós ügyek az azokat előkészítőktől megkívánnak, illik nagyon-nagyon jól megfizetni.

P. S.: Tegnap a közszolgálati tévé reggeli műsorának egyik vendége volt Völgyesi Miklós, aki – amikor rákérdeztek a 4,2 milliós „sikerdíjra” – olyan rettenetes magyarázkodásba kezdett (mondván, nem jutalomról volt szó, és különben is milyen sokat levontak az összegből erre meg arra), hogy valósággal megsajnáltam. Szegény!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!