Hírek

2011.09.02. 15:58

Uniós olajembargó Szíria ellen

Brüsszel azért vezette be az embargót, mert a szíriai államvezetés továbbra is brutálisan és véresen elnyomja a belső tiltakozásokat.

MTI

Az Európai Unió betiltotta az olaj és olajtermékek behozatalát Szíriából - jelentették be pénteken Brüsszelben.

Az úgynevezett írásos eljárással meghozott döntés értelmében a szíriai olajimport ügyletekhez nem nyújtható sem pénzügyi, sem biztosítási szolgáltatás uniós részről. Az EU-országok képviselői már két héttel ezelőtt tervbe vették, hogy megtiltják nyersolaj és olajszármazékok, így benzin vásárlását Szíriától, mert a damaszkuszi rezsim továbbra is brutálisan és véresen elnyomja a belső tiltakozásokat.

Az elvi politikai célkitűzés után azonban pontos jogi formába kellett önteni a szankciós intézkedéseket. E feladat szakértői szintű elvégzése után a kormányoknak meghatározott időn belül kellett meghozniuk a politikai döntést, így a szankciós határozat pénteken vált elfogadottá - majd a szombaton megjelenő EU-közlönyben való közzététellel lép hatályba.

Statisztikai adatok szerint a szíriai olajexport 95 százaléka irányul az Európai Unióba. Az olajembargó-döntés bejelentésével együtt közölték, hogy az EU további érintettekre terjesztette ki azokat a szankciókat, amelyek a szíriai rendszer támaszát jelentő magán-, illetve jogi személyeket sújtják. A szankciók tartalma egyfelől a külföldön fellelhető javak befagyasztása, illetve magánszemélyek - köztük Bassár el-Aszad elnök - esetében ezen felül az EU-ba való beutazási tilalom. Ezúttal négy természetes személlyel és három jogi személlyel bővült a szankcionáltak listája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!