Hírek

2011.09.04. 07:42

Erőszakos iszlámellenes tüntetés Londonban

Összecsapásokba torkolló iszlámellenes felvonulást rendezett szombat este Londonban egy szélsőjobboldali csoport.

MTI

A két éve alakult Angol Védelmi Liga (English Defence League - EDL) hozzávetőleg másfélezer tagja a jelentős muszlim közösségek lakta kelet-londoni városnegyedeken akart átvonulni, ám a hatalmas erővel kivonult rendőrség ezt megakadályozta. A tüntetők létszámát sokszorosan meghaladó, lovas egységekkel kiegészített karhatalmi alakulatok a Temze északi partján kelet felé haladó tömeget a Tower-hídnál megállították, szoros gyűrűbe fogták és a forgalom elől már jóval korábban elzárt hídra terelték. A felvonulókat egy ideig a hídon tartották, majd a rendőrségi harapófogó a híd déli végén megnyílt, és az English Defence League tüntetőit a szűk nyíláson szinte egyenként, lassan kiengedték. A demonstrálók többször megpróbálták áttörni a szoros rendőrségi kordont, és üvegekkel, petárdákkal dobálták a rendőröket. A dulakodásban több tüntető megsérült, őket a helyszínre ugyancsak nagy erőkkel kivonult mentők látták el. Több EDL-tagot bilincsben vezettek el.

Az English Defence League számos aktivistája "EDL Steward" (EDL ügyelő) feliratú, sárga láthatósági mellényben próbálta irányítani a demonstrációt, a részvevők közül sokan pedig fekete pólót viseltek, amelyek felirata mutatta, hogy melyik angol városból érkeztek. A rendőrség egy pillanatra sem engedte át a csoport saját szervezőinek az irányítást. A kivonult rendfenntartó erők méretét jellemzi, hogy a Tower-híd és a tőle másfél kilométerre nyugatra lévő London-híd között végig, több párhuzamos és összefüggő sorban parkoltak a rendőri egységeket helyszínre szállító furgonok.
   
London több kerületében - így a szombati tüntetés által érintett kelet-londoni Tower Hamlets városrészben is - tüntetési tilalom van érvényben. Ezt Theresa May brit belügyminiszter rendelte el a Londonban és több más angol nagyvárosban augusztus elején kirobbant, gyújtogatásokkal és fosztogatásokkal kísért súlyos, többnapos zavargássorozat után. Ennek megfelelően az English Defence League szombatra meghirdetett demonstrációját sem engedélyezte a rendőrség, ám az EDL hívei mégis összegyűltek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!