Hírek

2011.08.03. 20:46

Nem tolonganak az árfolyamrögzítésért

A svájci frank utóbbi napokban tapasztalt erőteljes erősödése nyomán egyre többen keresik meg a bankokat a fizetéskönnyítési lehetőségek, így az árfolyamrögzítés iránt érdeklődve, de tolongásról egyelőre nincs szó - tudta meg az MTI a bankoktól.

MTI

Szerdán reggel fél kilenckor a svájci fizetőeszköz átlépte a 252 forintos határt, és 252,94 forinton elérte történelmi csúcsát. Bár a forint erőteljes erősödésbe kezdett - délután négykor a svájci frank jegyzése 248,54 forinton állt - azt követően, hogy a Svájci Nemzeti Bank csökkentette kamatcélját, mennyiségi monetáris enyhítő intézkedéseket tett, valamint bejelentette, hogy szükség esetén további intézkedéseket hoz a frank erősödésének megakadályozására, nem tudni, hogyan alakul a jövőben az árfolyam.
   
A lakásfedezetes devizahiteleseknek két hónapig még mindenképpen az aktuális árfolyammal számolt törlesztő részleteket kell fizetniük, ugyanis a törlesztési árfolyamok rögzítéséről szóló jogszabály augusztus 12-én lép hatályba, s a bejelentkezéstől számított második törlesztő részletet lehet majd a fix árfolyamon számolni. A bankok szerdán eltérő érdeklődésről számoltak be az MTI-nek, s várakozásaik is eltérőek arról, hogy az érintett ügyfelek milyen hányada igényli majd az árfolyamrögzítést.
   
A K&H Bank arról tájékoztatta az MTI-t, hogy jelenleg nem tapasztalnak a hitelhez kapcsolódó erőteljesen megnövekedett ügyfélaktivitást a bankfiókokban. Előzetes számításaik szerint várhatóan az érintett ügyfélkör 3-5 százaléka kezdeményezi majd az árfolyam rögzítését. A K&H-nál a bank saját fizetéskönnyítési és elő/végtörlesztési lehetőségei felől érdeklődnek az ügyfelek elsősorban. A bankban jelenleg is zajlik a technikai felkészülés a törlesztési árfolyam rögzítésére - közölte a K&H. 
   
Az MKB Banknál augusztus 12-től lehet élni az árfolyamrögzítéssel, s várhatóan október elején esedékes az első folyósítás gyűjtőszámla-hitelből. Az elmúlt napok rendkívül erős svájci frank árfolyama hatására egyre többen keresik meg a bankot a fizetéskönnyítés iránt érdeklődve, átütemezést kezdeményezve, az előtörlesztés, illetve forintosítás terén nem tapasztaltak jelentős változást.
   
A késedelmes ügyfelek közel 10 százaléka fordult az MKB-hoz kérdéssel az állami programmal kapcsolatban, s a forint esetleges további gyengülése a bank várakozásai szerint várhatóan tovább fokozza majd az érdeklődést. Az MKB a napokban bejelentette, hogy a kiszolgálás zavartalansága érdekében augusztus 13-án, szombaton is kinyitja legnagyobb kirendeltségeit, s ha szükséges, kész nyitva tartását is meghosszabbítani.
   
Az MKB szerint a konstrukciót vélelmezhetően inkább a svájci frank hitellel rendelkező ügyfelek veszik majd igénybe, mivel az euró árfolyama az utóbbi időszakban kedvezőbben mozgott, mint a svájci franké, az euró jelenlegi árfolyama az elmúlt évekhez viszonyítottan sem minősül rendkívülinek. Az előzetes érdeklődések és felmérések alapján előfordulhat, hogy az ügyfelek 15-25 százaléka fog élni a jogszabály adta lehetőséggel - közölte a hitelintézet.
   
Az MKB számításai szerint a jelenlegi árfolyammal szemben a 180 forintos árfolyam alkalmazása a svájci frank hitelek esetében nagyságrendileg 25 százalékos törlesztőrészlet csökkenést eredményez a fixált árfolyam alkalmazási időszakában, egy 20 éves futamidejű, 7 millió forint összegű svájci frank alapú lakáshitel esetén nagyságrendileg 20 ezer forintos könnyebbséget jelent.
   
Az OTP Banknál az elmúlt napokban nem tapasztaltak lényeges változást az érdeklődő devizahiteles ügyfelek számában - közölte a hitelintézet az MTI érdeklődésére. Az OTP Bank kalkulációi szerint a svájci frank alapú jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek 5-15 százaléka él majd az árfolyamrögzítés lehetőségével. A legnagyobb magyar bankban az otthonvédelmi akcióterv indulása kapcsán a banktechnikai felkészülés az előre meghatározott menetrend szerint zajlik.


   
A Budapest Bank (BB) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az elmúlt időszakban némi növekedést tapasztaltak az otthonvédelmi program iránt érdeklődők számában, de a változás nem jelentős a korábbi időszakhoz képest. Várakozásaik szerint ügyfeleik mintegy 10 százaléka érdeklődik majd a lehetőség iránt. Az érdeklődés alakulását figyelemmel kísérik, és lehetőség szerint ahhoz igazítják a kapacitásokat - közölte a BB. A bank saját adósmentő programjával kapcsolatos tapasztalatai kedvezőek, az általuk kínált megoldásokat igénybe vevő ügyfelek többségének érdemi segítséget tudott nyújtani, és ennek hatására képesek határidőre eleget tenni fizetési kötelezettségeiknek.
   
Az adósmentő csomagban foglaltak banki informatikai rendszereken való átvezetése a BB szerint bonyolult és időigényes folyamat, de idejében megkezdték a felkészülést, így a jogszabályban előírt határidőre készen lesznek a kérelmek fogadására és feldolgozására. Például az az ügyfél, aki augusztus végén nyújtja be a BB-hez a nyilatkozatot (közjegyzői okiratot), a második esedékesség napján, azaz október 10-én már fix árfolyammal törleszthet.
   
A Raiffeisen Banknál az utóbbi napokban emelkedett az érdeklődők száma. A fix árfolyamrögzítést igénylők száma a bank szerint nagyban függ majd az éppen aktuális árfolyamszinttől. A fix árfolyamrendszerbe történő belépés augusztus 12-től igényelhető, a szerződések előkészítése az igénylők számától függően 2-3 hetet vesz majd igénybe a bank várakozásai szerint. A Raiffeisen által kidolgozott fizetéskönnyítési megoldások továbbra is elérhetőek.

MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!