Hírek

2011.08.06. 17:49

MSZP: át kell alakítani a jelenlegi felelőtlen gazdaságpolitikát

Lukács Zoltán szocialista országgyűlési képviselő szerint a Fidesz felelőtlen kormányzást folytat, és nem törődik az emberek problémáival. A politikus szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az MSZP szerint a jelenlegi gazdaságpolitika átalakítására és azonnali intézkedésekre lenne szükség.

MTI

A szocialista képviselő az azonnali intézkedések között említette a kétkulcsos személyi jövedelemadó (szja) -rendszer visszaállítását. A szakpolitikus azt mondta, a gazdasági válság második hullámának érkeztekor Magyarország nehezebb és gyengébb helyzetben van, mint valaha. Lukács Zoltán szerint a magyar gazdaság "tetszhalott állapotban" van, csökken a foglalkoztatottság és a fogyasztás, az emberek helyzete kétségbeejtő.
   
Elmondta, a Bajnai-kormány stabilizálta a gazdaság helyzetét, ezer milliárd forintos költségvetési tartalékkal adta át az országot, és a svájci deviza akkor még jóval 200 forint alatt volt, míg az árfolyama ma már 250 forint körül alakul.
   
Az MTI-nek arra a kérdésére, ha ma a szocialisták lennének kormányon, szerinte mennyi lenne a svájci frank árfolyama, arról beszélt: erre nincsenek becslések. Hozzátette: nem állítja, hogy a svájci frank magas árfolyamáról kizárólag a magyar kormány tehet, de szerinte "a kormány nem tesz meg mindent azért, hogy (...) a káros hatásokat az emberek és az önkormányzatok válláról levegye".
   
Úgy vélte, a jelenlegi gazdaságpolitika kudarcos, és csődre ítéli az országot.
   
Közölte, az MSZP szerint azonnali intézkedésekre lenne szükség a kormány részéről. Ezek között említette a kétkulcsos szja-rendszer visszaállítását és az azonnali tárgyalások megkezdését a bankokkal az önkormányzatok devizahiteleinek ügyében.
   
A szocialisták szerint az európai uniós fejlesztési forrásokat a reálgazdaságba kellene pumpálni munkahelyteremtő beruházásokra, és az Út a munkába programot is vissza kellene állítani. Hozzátette: a mostani közmunkaprogram szociális katasztrófa felé sodorja az elmaradott térségeket.
   
Ha a kormány továbbra is tartja magát a kudarcos gazdaságpolitikájához, akkor komoly kockázatot vállal, és "polgári engedetlenségi mozgalmak kialakulásának lehetőségét vállalja" - mondta. Úgy fogalmazott: az elmaradott területeken sokszor éhséglázadáshoz közeli hangulat alakul ki, és már a középosztály sem tudja fizetni a hiteleit.


   
Lukács Zoltán szerint a kormány ma nem tesz mást, mint figyelemelterelésként "kriminalizálja" a korábbi időszak gazdasági és politikai döntéseit, és "hajtóvadászatot folytat" az előző kormányzati ciklusok politikusai ellen.
   
Erre utalva úgy fogalmazott, ha a kormány "kirakatpereket" akar csinálni, akkor "kicsit hosszabbra ácsolják a vádlottak padját, mert (...) valószínű, hogy nekik (a mostani gazdaságpolitikai döntéshozóknak) is ott lesz a helyük".

MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!