Hírek

2011.08.29. 07:50

Még nincs vége, de Irén viharrá szelídült

Hat államban összesen tizenöten vesztették életüket az Irén hurrikán tombolása miatt az Egyesült Államokban. Az elnök arra figyelmeztetett: még nem múlt el a veszély.

MTI

Azt akarom, hogy az emberek megértsék: még nincs vége - jelentette ki vasárnap Barack Obama amerikai elnök, miközben az Egyesült Államok keleti partvidékén még mindig milliók küszködtek a trópusi viharrá szelídült Irén hurrikán következményeivel.

Az Irén következtében hat állam területén összesen 15 ember vesztette életét és 4 millióan maradtak áramellátás nélkül. "A vihar következményeit még sokáig meg fogjuk érezni és a talpra állás hetekig, vagy még annál is hosszabb ideig el fog tartani" - mondta az elnök.


   
A vihar, amely vasárnap kisebb, átmeneti áradást okozott New Yorkban, elérte Új-Anglia államait, ahol az erős szél fákat döntött ki és épületeket rongált meg és a folyók több helyen kiléptek medrükből. New Jerseyben, ahol a víz szintjének emelkedése helyenként a 3,5 métert is meghaladta, nagyobb károk keletkeztek, mint New Yorkban. A hamarosan újraindítandó tömegközlekedés útjából több mint 300 helyen kellett eltakarítani a törmeléket.
   
New York polgármestere, Michael Bloomberg szerint a vihar súlyos károkat okozott a város strandjain és 650 fát döntött ki. Staten Islanden a tűzoltóknak több tucatnyi helyi lakost kellett kimenekíteniük, akiknek otthonában nyakig ért a víz. A polgármester vasárnap délután 3-kor engedélyezte, hogy a város alacsony területeiről kiköltöztetett New York-iak visszatérhessenek lakóhelyükre. Fél ötkor részlegesen helyreállt a buszközlekedés, de a metróval kapcsolatban egyelőre nem hangzott el hivatalos bejelentés.

Philadelphia elővárosaiban a víz néhol elérte az utcatáblákat. Magában a nagyvárosban az áradás miatt két épület összeomlott. Egy vasárnap született, Philadelphia környéki kisfiúnak a szülei a vihar után adtak második keresztnevet, akit így Manuel Hurricane Cooper néven anyakönyveztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!