Hírek

2011.08.11. 10:31

Csillapodnak a kedélyek Nagy-Britanniában

Birminghamben virrasztást tartottak annak a három férfinak az emlékére, akiket szerdára virradóra, a zavargások idején gázoltak el. Kétszáz ember gyűlt össze, az esemény rendzavarás nélkül ért véget.

MTI

Bár az elmúlt napok fosztogatásai és gyújtogatásai után az éjjel nyugalomban telt Anglia városaiban, David Cameron brit kormányfő a várakozások szerint további intézkedéseket jelent be csütörtökön a parlament zavargások miatt összehívott rendkívüli ülésén.

A miniszterelnök először a kormány tagjaival egyeztet a helyzetről, majd délelőtt felszólal a parlamentben, ahol várhatóan részletes javaslatot tesz a zavargások károsultjainak pénzügyi támogatására.

A brit parlament egy hónapon belül másodszor tart rendkívüli ülést. A képviselők legutóbb a News of the World című lap lehallgatási botrányáról tanácskoztak.

David Cameron szerdán kemény fellépést ígért a zavargások résztvevőivel szemben, leszögezve, hogy a rendőrség minden szükséges támogatást megkap, és saját belátása szerint válogathatja meg az eszközeit, így ha kell, vízágyúkat is bevethet a fosztogatók ellen.

Az utcákra vezényelt hatalmas rendőri erőnek és az ország több helyén zuhogó esőnek köszönhetően szerda éjjel nyugalom volt Angliában.

Birminghamben virrasztást tartottak annak a három férfinak az emlékére, akiket szerdára virradóra, a zavargások idején gázoltak el. A 21 éves Haroon Jahanra, a 30 éves Shahzad Alira és a 31 éves Abdul Musavirra emlékezve 200 ember gyűlt össze, az esemény rendzavarás nélkül ért véget. A rendőrség előzőleg előállította és kihallgatta a gázolás 32 éves gyanúsítottját.

Időközben mintegy 90 ezer ember írt alá egy petíciót, amelyben követelik, hogy vonjanak meg minden állami támogatást azoktól, akik kapcsolatba hozhatók a zavargásokkal.

A kormány weboldalt hozott létre, amelyen tanácsokkal látja el a lakosságot a zavargásokkal kapcsolatban.

A szombat este kezdődött rendbontások miatt a fővárosban a rendőrség már csaknem 900 embert vett őrizetbe, s közülük több mint 370 ellen emeltek vádat.

Közben élénk vita bontakozott ki a kormány korábbi tervéről, amely szerint csökkentenék a rendőrségre fordítandó kiadásokat. Munkáspárti képviselők és Boris Johnson londoni polgármester arra kérte a kormányt, álljon el ettől a szándékától. Yvette Cooper munkáspárti politikus kijelentette: "Leépíteni 16 ezer rendőrt, éppen annyit, amennyi London utcáin volt az elmúlt éjjel, ezekben az időkben nagy felelőtlenség." Nick Clegg helyettes miniszterelnök ugyanakkor azt mondta, "egyszerűen nevetséges" olyan intézkedéssel összefüggésbe hozni a zavargásokat, amely még életbe sem lépett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!