Hírek

2011.08.22. 19:29

Biztonságban vannak a magyarok Líbiában

Nincs hír arról, hogy a Líbiában élő magyar állampolgárok közül valaki bajba került volna vagy valamilyen segítségre szorulna - tájékoztatta az MTI-t a Külügyminisztérium.

BAMA

A tárca közölte azt is, hogy az Európai Unió képviseletét is ellátó tripoli magyar nagykövetség egyre nehezedő feltételek között, de folytatja munkáját.

Az észak-afrikai ország fővárosában, Tripoliban a helyzet továbbra is képlékeny, folytatódnak a harcok, több gócponton tartanak az összecsapások a kormányerők és a felkelők között - mondta el friss helyzetjelentésében Tóth József sajtófőnök.

A magyar nagykövetséget - amely különmegállapodás alapján az Egyesült Államok és Kanada érdekképviseletét is ellátja - eddig nem érte támadás, de ha ez bekövetkezne, vagy biztonsága egyéb módon veszélybe kerülne, ez új helyzetet teremtene. Nem kizárható, hogy a harcok inzenzívebbé válnak, hiszen Tripoli több pontján ropognak a fegyverek - tette hozzá a sajtófőnök.

Ha a háborús helyzet miatt elképzelhetetlenné válna a diplomáciai képviselet tevékenységének folytatása, akkor esetleg meg kell fontolni működésének beszüntetését. Mivel Magyarország az EU képviseletét Catherine Ashtonnak, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a felkérésére vállalta, az új helyzetben szoros konzultációt kellene folytatni az EU vezetőivel egy ilyen döntésről - mondta.

"Folyamatosan figyeljük a gyorsan változó eseményeket, ha a helyzet megkívánja, meghozzuk a szükséges intézkedéseket" - mondta a tárca sajtófőosztályának vezetője.

Arra a kérdésre, mi indokolja, hogy Magyarország még most is, az első félévi soros magyar uniós elnökség után is ellátja az EU líbiai képviseletét, azt felelte: a tripoli magyar nagykövetség vélhetően olyan jól végezte feladatát, hogy az integráció vezetői úgy gondolták, a képviselet rendelkezik a megfelelő képességekkel és tapasztalattal a munka folytatásához.

Heves harcok dúltak hétfő reggel a líbiai főváros több pontján, többi között Moammer Kadhafi líbiai vezető rezidenciájának környékén - jelentették hírügynökségi tudósítók a helyszínről. Tripoli központjában több helyszínen és a kikötőnél is összecsapás volt a lázadók és Kadhafi fegyveresei között.

Kormányellenes lázadók vasárnap éjjel vonultak be Tripoliba, és a város nagy részét ellenőrzésük alá vonták; elfogták Kadhafi két fiát, köztük Szeif el-Iszlámot, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság. Moammer Kadhafi holléte továbbra sem ismert. Egy neve elhallgatását kérő diplomata szerint a líbiai vezető Tripoliban maradt, feltehetően egy földalatti bunkerben húzta meg magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!