Hírek

2011.07.27. 11:31

LIGA: Csak veszíthetnek a munkavállalók az új törvénnyel

A szakszervezetek ellehetetlenítésének elősegítésén mellett a LIGA szerint a munkavállalók szinte csak veszítenek, ha elfogadják az új munkaügyi törvényt.

MTI

A LIGA Szakszervezetek értékelése szerint szinte nincs az új Munka törvénykönyve tervezetének olyan szakasza, amely ha apró eltérésként is, de ne hátrányosan érintené a munkavállalókat.

A LIGA szerdai közleménye szerint a javaslat koncepcionálisan megváltoztatja a szabályozási szemléletet: több garanciális elem elveszíti garanciális jellegét, mivel azoktól a kollektív szerződésben vagy a felek megállapodásában el lehet térni a munkavállalók hátrányára is, miközben a hatályos szabályok csak a munkavállalók javára való eltérést engedik.
A szakszervezeti jogok megnyirbálása következményeként csak csekély lehetőség marad arra, hogy a szakszervezetek kollektív szerződésben a munkavállalók javára előnyös feltételeket harcoljanak ki - áll a közleményben.

A szakszervezet szerint a munkaviszony megszüntetése a munkáltató részéről egyszerűbb lesz, megszűnik a felmondási tilalom, a tervezetben nincs védett kor, s nincs lehetőség a szakszervezet jogi képviseletére a felmondás miatt indított munkaügyi perben. Megszűnik a szakszervezeti tisztségviselők védelme is.A munka díjazásakor megszűnik a műszakpótlék, s a rendkívüli munkavégzést a munkáltató pótlék helyett szabadidővel kompenzálhatja. Valószínűleg megszűnik a garantált bérminimum, illetve a munkáltató nem lesz köteles a havi munkabérről írásos elszámolást adni.
   
A LIGA úgy véli, hogy a rendkívüli munkavégzés, túlóra felső határa 300 órára emelkedik, a munkaidő-beosztás utólag módosítható, s a munkaközi szünet nem lesz része a munkaidőnek. A szabadság mértéke csökken, kiadása a munkavállalókra nézve kedvezőtlenül változik. Szűkül a munkáltató kártérítési felelőssége is, miközben a munkavállaló ezzel szemben a jelenleginél jóval szélesebb körben, teljes kártérítéssel tartozik az általa okozott károkért. Bevezetik a munkavállaló által fizetendő, akár egyhavi alapbérnek megfelelő  összegű munkavállalói biztosítékot is. A LIGA szerint a tervezet csorbítja, illetve megszünteti a szakszervezeti jogokat, s a kollektív szerződést kötő felet a munkáltató választja ki a szakszervezetek közül.
   
A javaslat arra ösztönzi a munkáltatót, hogy a szakszervezeteket ellehetetlenítse, és az üzemi tanáccsal kössön olyan megállapodást, amely a munkáltató érdekeit szem előtt tartva a munkavállalók jogait rájuk nézve hátrányosan szabályozza, vagy a munkáltató irányítása, befolyása alatt álló úgynevezett sárga szakszervezettel kössön "ál-kollektívszerződést" ugyanezen céllal - értékelte a LIGA a tervezetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!