Hírek

2011.07.13. 16:13

Hőségriadó erőteljes lehűléssel

Tovább tart a kánikula, az ország egyes területein csütörtökön délután azonban egyik pillanatról a másikra 10 fokot is eshet a hőmérséklet zivatarok kíséretében.

MTI

A hőség miatt az ország nagy részére másodfokú, a Nyugat-Dunántúlra elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Ismét megdőlhetnek a melegrekordok és megint extrém erős UV-B sugárzás várható.    

Csütörtökön ismét fokozódik a hőség. A napi középhőmérséklet az ország jelentős részén a 27-28 Celsius-fokot is meghaladhatja, a maximum várhatóan 35-36 fok lesz, egyes déli területeken viszont elérheti a 38 fokot is.  Egy közeledő hidegfront miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyében lehet valamivel enyhébb időre számítani, de még ezeken a területeken is 30 fok körül lesz a napi csúcshőmérséklet.
Az ország nagy részén az UV-B sugárzás valószínűleg az extrém szintet is eléri majd. A 7,5-ös riasztási küszöbértékhez képest az átlagérték akár 8,2 is lehet.

Csütörtök délutántól a Duna vonalától keletre zivatarokra is számítani lehet. A Nyugat- és a Közép-Dunántúlra erre vonatkozóan is kiadták az elsőfokú, míg a Dél-Dunántúlra a másodfokú figyelmeztető előrejelzést. A rövid, de intenzív zivatarokat viharos, óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szél és nagyobb méretű jég is kísérheti, a hirtelen lehulló csapadék mennyisége pedig a 30 millimétert is meghaladhatja majd.
Ilyen intenzívebb zivatarokra elsősorban Somogy és Zala megyében, a Balaton térségében kell számítani. A zivataros területeken akár tíz fokot is eshet a hőmérséklet, de a lehűlés nem tart sokáig, rövid idő alatt újra felmelegszik a levegő.
   
Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos a meteorológiai előrejelzések alapján péntekig terjedően másodfokú hőségriasztást rendelt el.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy a melegben több folyadékot kell fogyasztani, valamint 11 és 15 óra között nem egészséges a tűző napon megfelelő védelem (napvédő krém, ruházat) nélkül tartózkodni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!