Hírek

2011.06.27. 19:06

Szájerék tiltakoznak a tibetiek berendelése miatt

A Szabadság Kör a gyülekezési jog jogszerű gyakorlásának biztosítását kiemelt fontosságú alkotmányos alapjognak tekinti, ezért elfogadhatatlannak tartja, hogy a kínai kormányfő budapesti látogatásával egyidejűleg több, Magyarországon élő tibetit rendeltek be a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalba (BÁH).

MTI - AS

A Szabadság Kör az erről szóló nyilatkozatát hétfőn juttatta el az MTI-hez három fideszes európai parlamenti képviselő, Gál Kinga, Gyürk András és Szájer József, valamint Elek István közíró és Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő aláírásával.

A Szabadság Kör a dokumentumban arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar gyülekezési jog a tiltakozások értéktartalmára való tekintet nélkül védelemben részesíti a szabályszerűen bejelentett rendezvényeket mindaddig, amíg azok nem valósítanak meg jogsértést. Felidézik, hogy az elmúlt években több alkalommal is "határozottan kritizálták" a rendőrséget a gyülekezési jog hatálya alá eső rendezvények helytelen kezelése miatt, emellett pedig többször is felhívták a figyelmet a tibeti közösség "önrendelkezésért folytatott szabadságküzdelmére".

Hangsúlyozzák, most is valamennyi hatóságtól azt várják, hogy tartsa tiszteletben a gyülekezés - és ezen belül adott esetben a jogszerűen gyakorolt tiltakozás - alapvető szabadságjogát. "A Szabadság Kör helyteleníti, és az alkotmányos renddel ellentétesnek tartja a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal intézkedését, amellyel a hazánkban élő tibeti közösség tagjait éppen a kínai miniszterelnök magyarországi látogatásának napján rendelték be a hivatalba" - zárul a nyilatkozat.

A Tibetet Segítő Társaság szombati közleményében arról tájékoztatta az MTI-t, hogy pénteken a késő esti órákban a BÁH munkatársai felkeresték a Magyarországon élő tibeti menekülteket, valamint szabályos munkavállalási engedéllyel bíró tibeti tanárokat, és beidézték őket a BÁH irodájába. Emellett a kínai miniszterelnök látogatásának helyszínein a rendőrök megakadályozták a "demokratikus országokban jogszerű" tiltakozási módokat, több, Tibetért tüntető aktivistát inzultáltak és ellehetetlenítettek, megakadályozva, hogy kifejezzék véleményüket - írták. A társaság jogi intézkedéseket is kilátásba helyezett az álláspontjuk szerint "durva jogsértések" miatt.

Az Országgyűlési Biztos Hivatala ugyancsak hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy a Magyarországon jogszerűen tartózkodó tibetiek és szimpatizánsaik szombati tüntetésének hatósági kezelésével, valamint tibetiek adatellenőrzésével kapcsolatban vizsgálatot indított Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

A Szabadság Kört 2007 októberében alapították politikusok és közéleti személyiségek, mások mellett a fideszes Balog Zoltán, Szájer József és Hegedűs Zsuzsa szociológus.

Deutsch Tamás EP-képviselő Twitter-üzenetben jelezte, hogy egyetért a tiltakozókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!