Hírek

2011.06.09. 15:30

Kétes videó a magyar diplomatafeleségről

A Külügyminisztérium súlyos és durva provokációnak tartja a minszki magyar nagykövetről szerdán nyilvánosságra hozott felvételeket, a tárca vezetésének bizalma töretlen a diplomatában.

MTI

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben a Külügyminisztérium hangsúlyozza: a felvételeket, illetve azok nyilvánosságra hozatalát mint "a minszki magyar diplomáciai jelenlét és munkavégzés ellehetetlenítésére irányuló kísérleteket", a leghatározottabban visszautasítja és elítéli.  

Az ilyen eljárás ellentétes a diplomáciai kapcsolatok és érintkezés elveivel és gyakorlatával - írták. Úgy fogalmaztak, elengedhetetlennek tartják, hogy a fehérorosz hatóságok mindent kövessenek el annak érdekében, hogy a magyar diplomaták korlátozások és megfélemlítés nélkül láthassák el hivatalos feladataikat az országban.

A Népszabadság szerdán azt írta, az internetre egy több mint hétperces videó került fel, amelyen egy olaszországi repülőtéren várakozó, majd ott egy férfi társaságában taxiba szálló, középkorú szőke nő látható. A videón azt állítják, hogy a nő Inna Kontra, a minszki magyar nagykövet, Kontra Ferenc ukrán származású felesége - közölték. 

Mint fogalmaztak, a nem túl jó minőségű képekhez hangkíséretként két - valószínűleg titkosszolgálati módszerekkel rögzített - telefonbeszélgetést is hozzáillesztettek. Az olasz nyelvű, angol feliratokkal kísért beszélgetésből az derül ki, hogy a nagykövet feleségének beállított nőnek viszonya van egy olasz férfival - tették hozzá.

A Népszabadság szerdán azt közölte, a külügyi vezetés csütörtökön tárgyal az ügyről, értesülései szerint a tanácskozásra meghívták a hírszerzés és a nemzetbiztonsági szervek illetékeseit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!