Hírek

2011.05.23. 05:01

Élet vagy hosszabb agónia?

Én már abban is kételkedem, hogy azok, akik hosszú ideje nem fizették a havi 60-70 ezres törlesztéseiket, az 50-60 ezres részletekkel simán elboldogulnak, az pedig pláne nem világos, hogy jó három év múltán honnan lesz annyi pénzük, hogy ne csupán az egykor felvett devizahitelt törleszgessék, de azon összegeket is, amiket a mesterséges árfolyamok révén addig „megtakarítottak”.

Stanga István

Jóllehet a már-már kilátástalan helyzetben devizahitelesek megmentésére hivatott kormányzati intézkedéscsomag legtöbb elemét csak ezen a héten hozzák nyilvánosságra, úgy tűnik, annak leglényegesebb pontjáról, jelesül a svájci frank árfolyamának 180 forinton való rögzítéséről megszületett a megállapodás az Orbán-kabinet és a hazai pénzintézetek, pontosabban az azokat képviselő Bankszövetség között. Hogy az árfolyam befagyasztása  miért éppen 180 forintnál történt, annak a kérdésnek a megválaszolására nem vállalkozom, annyi mindenesetre tény, hogy amikor Matolcsy György – a bankok nem kis megrökönyödésére – „belengette” a 160 forintot, már tudni lehetett, hogy mindez csak a koreográfia része, és hogy a tényleges szám a Matolcsy-féle kívánalom és a bankok által elfogadhatónak vélt 190 forint között lesz valahol. És bár az adósságokban fuldokló devizahitelesek bizonyára örülnek majd az Orbánék által dobott mentőövnek – különösen az a mintegy százezer család, aki már hosszabb ideje nem képes fizetni a törlesztőrészleteit –, nem vitás, hogy számukra a kormány segítsége csak egy parányi levegőt jelent. A konstrukció lényege, hogy a frankhiteleket a most megállapított 180 forintos árfolyammal számolják (a más valutákban felvett kölcsönöket is ennek megfelelően), ami egy úgymond átlagos hitelt figyelembe véve nagyjából havi 9-10 ezer forintnyi fizetési könnyebbséget jelent..., egy ideig, merthogy utána jön a feketeleves. Hiszen amikor majd 2015-ben, azaz 3-3,5 év múlva el kell kezdeni együttesen törleszteni a ma meglévő devizahitelt – értelemszerűen akkor már piaci árfolyamon – és a most kapott áthidaló forinthitelt (ugyanis itt erről van szó, nem valamiféle tartozás-elengedésről), nagyon sokak számára világossá válik majd, hogy legalább olyan kilátástalan helyzetben vannak (sőt), mint voltak valamikor 2011 nyarán. 

Igen, kilátástalan helyzetet mondtam, és egyáltalán nem véletlenül, mivel a hitelezők torkán erőnek erejével lenyomott mentőcsomag nem csupán a profitjuk egy részéről időlegesen lemondani kényszerülő bankok számára nem igazán előnyös, de – minden a látszat ellenére – az adósok se járnak jól. És itt persze, nemcsak arra a valamennyiünk által ismert bölcsességre gondolok, hogy tudniillik hitelt hitelből törleszteni az álmoskönyvek szerint se jelent sok jót, hanem azokra a körülményekre, amelyek a szememben a nem kicsi csinnadrattával beharangozott kormányzati „mentőcsomagot” amolyan „nesze semmi, fogd meg jól” típusú megoldássá teszik. Őszintén szólva én már abban is kételkedem, hogy azok, akik emberemlékezet óta nem fizették (mivel nem tudták fizetni) a havi 60-70 ezres törlesztéseiket, az 50-60 ezres részletekkel simán elboldogulnak, az pedig különösképpen nem világos, hogy rövidke három év múltán honnan is lesz annyi pénzük, hogy ne csupán az egykor felvett devizahitelt törleszgessék, de azokat az összegeket is, amiket a mesterségesen kialakított árfolyamok révén odáig „megtakarítottak”. Mert természetesen előfordulhat, hogy egy-egy család anyagi helyzetében addigra gyökeres változás áll be – mondjuk a jelenleg munkanélküli apa és/vagy anya valahogyan állást szerez –, ám hogy nem az effajta sikertörténetek lesznek a tipikusak, abban magam teljességgel biztos vagyok. Mindebből pedig a számomra az következik, hogy Orbánék nem megoldották a devizahitelesek gondjait, hanem elintézték, hogy csak jó három év múlva, a 2014-es választásokat követően jöjjön el az igazság pillanata. Úgyhogy ez esetben inkább a kormányra, semmit a hitelesekre nézvést érvényes a mondás, miszerint aki időt nyer, életet nyer.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!