Hírek

2011.04.11. 15:42

UD Zrt.-ügy: elítéltek két rendőrt hivatali visszaélés miatt

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt két rendőrt hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás miatt hétfőn a Fővárosi Bíróság (FB).

MTI

Az egyik rendőr - az eljárás adatai szerint nyilvánvalóan Meggyes Tamás volt esztergomi polgármester érdekében - jogosulatlanul lekérte mobiltelefonok híváslistáit. A nem jogerős ítélet szerint az elsőrendű vádlott, aki a XXII. kerületi rendőrkapitányságon dolgozott főtörzsőrmesterként, ismeretlen személy kérésére 2008 márciusában négy ember mobiltelefonjának az év február 1-je és 15. közötti híváslistáit kérte le a szolgáltatótól jogosulatlanul azzal a valótlan hivatkozással, hogy bűncselekmény felderítése céljából büntetőeljárásban van szükség az adatokra.

A híváslistákat a vádlott ismeretlen személynek átadta, majd a törvénysértően megszerzett információk az UD Zrt. székhelyén 2008 szeptemberében tartott házkutatás során kerültek a bűnüldöző hatóságok birtokába.


 
A szóbeli indoklás szerint az eljárás során nem volt kétséget kizáróan bizonyítható, hogy Meggyes kérte a vádlottat a híváslisták megszerzésére, a volt esztergomi polgármester nem is volt vádlottja a büntetőeljárásnak, ám a bíró szerint a korábban meghallgatott tanúk nyilatkozataiból nyilvánvalóan következik, hogy Meggyes érdekében követték el a bűncselekményt.
 
A büntetőperben két rendőrt 1 év, illetve 8 hónap - 2-2 évre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítéltek; a Meggyessel összefüggő vádpontban elmarasztalt rendőr tudomásul vette a döntést, ám ügyészségi fellebbezés folytán a büntetőper a táblán folytatódik majd másodfokon.
 

MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!