Hírek

2011.04.29. 13:13

Módosítják a polgárőrségről szóló törvényt is

Büntethetőek lesznek a büntető törvénykönyv módosítása nyomán azok, akik egyenruhában félelmet és riadalmat keltenek az ország lakosságában, és a közbiztonság erősítése érdekében módosítani fogják a polgárőrségről szóló törvényt is - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a polgárőrség fennállásának 20. évfordulója alkalmából tartott központi ünnepségen pénteken a budapesti SYMA csarnokban.

MTI

 A belügyminiszter hangsúlyozta: a jogállamiság és a rendőrséggel való együttműködési kötelezettség betartását várják el azoktól, akik a közbiztonságért tenni akarnak, és akik ezt nem tudják elfogadni, azokkal szemben határozottan fel fognak lépni.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke aggasztónak és az egész társadalom számára károsnak nevezte, hogy egyes csoportosulások a közbiztonság megteremtése címén megpróbálják átvenni a rendőrség és a polgárőrség törvényben rögzített feladatait.
 
Pintér Tamás utalt az április 22-én megjelent kormányrendeletre, amely kimondja: ha valamely szervezet a meghatározott együttműködési kötelezettség teljesítése nélkül látja el a polgárőrség törvényben meghatározott feladatait, illetve ha valaki közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel vagy ilyen tevékenység látszatát kelti, az százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
 
Túrós András azt kérte a belügyminisztertől: biztosítsák a tavaly májusban megígért egymilliárd forintos működési támogatásukat, emellett tegyék lehetővé, hogy ne kelljen szolgálati autójuk után cégadót fizetniük, mert az jelenősen megnehezíti működési feltételeiket, és módosítsák a polgárőrségről szóló törvényt.
 
A belügyminiszter a három kérésre utalva azt mondta, "nem vagyok aranyhal”. Hozzátette ugyanakkor, hogy az éve első felében 350, a második felében újabb 350 millió forintot biztosítnak a polgárőrség működésére, és ha az ország gazdasági helyzete azt megengedi, a fennmaradó 300 millió forintot év végén átutalják az OPSZ-nek.
 
Pintér Sándor a cégautók utáni adóról szólva azt mondta, áttekintik a lehetőségeket a gazdasági miniszterrel, mert az adótörvényt nem látja értelmét megbontani, így a kiesett támogatást más forrásból kellene biztosítani.
 
A törvénymódosításra utalva úgy fogalmazott: abban bízik, hogy a parlamenti képviselők is szeretik a rendet és a közbiztonságot, és megszavazzák a parlament előtt álló javaslatokat.
 
Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató a West Balkán és az ajkai zagytározó miatti haláleseteket említve még szorosabb együttműködést szorgalmazott a rendvédelmi szervezetek között a közbiztonság javításáért.
 
A rendezvényen megjelent Boross Péter volt miniszterelnök, Kocsis Máté, az Országgyűlés honvédelmi és rendvédelmi bizottságának elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, Kontrát Károly belügyi államtitkár, Tállai András önkormányzati államtitkár, Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke, az eseményen részt vettek továbbá Budapest korábbi rendőrfőkapitányai.
 
Az ünnepségen több miniszteri és polgárőr-kitüntetést is átadtak, így elismerést kapott több polgárőrvezető mellett a katasztrófavédelmi főigazgató és Mága Zoltán hegedűművész is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!