Hírek

2011.04.30. 08:52

Kadhafi tárgyalásokra szólította fel a NATO-t

Békülékeny hangnemet megütve Moammer Kadhafi líbiai vezető szombaton közölte, hogy kész tűzszünetet kötni és tárgyalásokat folytatni, feltéve, ha a NATO leállítja az észak-afrikai arab ország elleni légicsapásait.

MTI

Kadhafi a líbiai televízió által szombat hajnalban élőben közvetített, 80 perces beszédében leszögezte, hogy nem áll szándékában lemondani vagy elhagyni az országot, s úgy vélte, hogy a líbiaiak meg tudják oldani a problémáikat, ha a NATO-csapások véget érnek.

"Líbia kész tűzszünetet kötni ... de a tűzszünet nem lehet egyoldalú" - mondta. "Elsőként mi fogadtunk el tűzszünetet, de a keresztes NATO támadása nem állt le. A béke ajtaja nyitva áll" - fűzte hozzá.
 
Az elnökbuktató tunéziai és egyiptomi tüntetéseken felbuzdulva Líbiában február közepén lázadás tört ki Kadhafi közel 42 éve tartó uralma ellen, amit a tripoli kormányzat fegyveres erővel próbál leverni. Nyugati országok katonai koalíciója ENSZ-felhatalmazás alapján légitámadásokat hajt végre a líbiai kormányerők ellen a polgári lakosság védelmében; a művelet irányítását március végén átvette a NATO. Mindez azonban máig sem vezetett el Kadhafi bukásához, jóllehet egyesek ezt remélték.
 
Kadhafi beszédében úgy vélte, hogy a NATO légicsapásai és tengeri járőrözése túlterjeszkedik az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT)határozatában foglalt jogosítványokon. Felszólította az állandó BT-tag Oroszországot és Kínát, valamint a Líbiával baráti viszonyt ápoló afrikai és latin-amerikai országokat, szorgalmazzák, hogy a BT újra tekintse át a határozatot, annak alkalmazását.
 
Kadhafi szombati beszédének hangneme erősen elütött korábbi beszédeitől, amelyekben patkányoknak nevezte a lázadókat, s azt ígérte, házról házra levadásszák őket. A líbiai vezető most fegyverletételre biztatta a lázadókat, úgy vélve, a líbiaiaknak nem kellene egymás vérét ontaniuk. A hatalma ellen kitört lázadást pedig zsoldosok és külföldiek számlájára írta.
 
Kadhafi figyelmeztette a NATO-t, hogy ha nem hajlandó tárgyalni, a "líbiai nép" ellenállást fog tanúsítani, és meghalni is hajlandó azért, hogy visszaverjék a - mint fogalmazott - "terrorista támadásokat".
 
A líbiai vezető leszögezte, nem mond le és nem hagyja el a hazáját. "Senki sem kényszeríthet az országom elhagyására, senki sem mondhatja nekem, hogy ne harcoljak az országomért" - hangoztatta.
 
A líbiai állami televízió később közölte, hogy a Kadhafi-beszéd idején a NATO harci gépei a tévészékház melletti épületet bombázták. A tévécsatorna értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy "Kadhafi maga is célpont".
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!