Hírek

2011.04.27. 10:22

Ismét kizáratnák a bírói tanács elnökét

Újabb, elfogultság miatti kizárási indítványt terjesztettek elő a romák elleni támadássorozat büntetőperében az öttagú bírói tanács elnöke, Miszori László ellen a Pest Megyei Bíróságon szerdán.

MTI

Az első és másodrendű vádlott, Kiss István és testvére Árpád egyaránt beadvánnyal fordult a bírósághoz. A tárgyaláson ismertetett két, hasonló tartalmú kizárási indítvány szerint a bírói tanács vezetőjétől azért nem várható el az ügy elfogulatlan megítélése, mert egy korábbi tárgyalás szünetében azzal fordult Csontos István negyedrendű vádlotthoz, hogy "el fog süllyedni".

Az indítványok szerint ezzel a tanácselnök etikai normát sértett, megjegyzéséhez ugyanis magyarázatot is fűzött, amely szerint ha a vádlott nem él a tárgyaláson az észrevételezési jogával, akkor ez azt jelenti, hogy elfogadja az ott elhangzottakat.

Ezzel pedig az indítványozók szerint a bíró az ügy olyan vádlottjának jelezte, hogy aktívabb magatartást vár tőle, aki terhelő vallomásokat tett társaira.


 
Miszori László a tárgyaláson jelezte, hogy a kizárási indítványokat felterjeszti a megyei bíróság kollégiumvezetőjéhez, ugyanakkor leszögezte azt is: "nem érzem magam az ügyben elfogultnak, és nem járulok hozzá a kizárásomhoz".
 
A bírói tanács elnöke ellen nem ez az első kizárási indítvány a romagyilkosságok büntetőperében, Miszori László jelezte, hogy még nincs tudomása arról, hogy a korábbi indítványt elbírálták volna.
 
A szerdai tárgyaláson a vádlottak ismerőseit, rokonait hallgatják meg tanúként, jelenleg Kiss Árpád barátnőjének, az ügy koronatanújának számító Fehérné Nyalka Évának a fia tesz tanúvallomást.
 
Az emberölési ügyben négy férfit vádolnak a hat halálos áldozatot követelő, romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozat elkövetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!