Hírek

2011.04.17. 16:14

Agárdi szilva lett a legjobb pálinka

A tavaly óta nemzeti kincsként őrzött agárdi szilvapálinkát választották az ország legjobb pálinkájának a gyulai pálinkafesztiválon.

(MTI)

Magyarország Legjobb Pálinkája 2011-ben az Agárdi Pálinkafőzde Kft. szilvapálinkája lett; a díjat a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, Kiállítás és Vásár keretében Gyulán ítélték oda szombat este. A szervezők tájékoztatása szerint, összesen 106 arany-, 155 ezüst-, valamint 189 bronzérmet, és a kategóriagyőzteseknek 20 Champion-díjat ítéltek oda.

Az Ország Legjobb Kereskedelmi Főzdéje címet az Agárdi Pálinkafőzde Kft. nyerte el, s ők készítették az ország legjobb pálinkáját is, melyet december 6-án, a IV. Szent Miklós Pálinkaünnep keretén belül megőrzendő nemzeti kincsként elhelyeznek Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A Társadalmi Zsűri Különdíját a Brill Pálinkaház Irsai Olivér szőlőpálinkája kapta.

A hagyományos pálinkafesztiválon a gyulai várkertben több mint 30 ezren vettek részt. A rendezvény nemcsak az ország, hanem a világ egyik legnagyobb gyümölcspárlat-rendezvénye és szakmai megmérettetése.

Pénteken Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese átadta Gyulának a főváros kulcsát, így a rendezvény végéig, vasárnap estig Gyula viselheti a Pálinka Magyar Fővárosa címet.

-----------------------------------------------------------------------
A beol.hu helyszíni beszámolót készített, és egy SP-koncertről készített videót is megosztott a pálinkafesztivál kapcsán.
-----------------------------------------------------------------------

A programsorozat kiemelkedő része volt a XIX. Magyar Országos Pálinka és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny, melyre idén 9 ország több mint 800 mintát nevezett. A benevezett párlatok nyilvános érzékszervi zsűrizése két napon át tartott. Az érmekről és kategória győztesekről egy 29 szakértőből álló zsűri döntött.

A versenyszabályzat értelmében, ha legalább 30 versenyminta érkezik minimum 10 nevezőtől, akkor a pontszámok alapján Országgyőztes hirdethető. Így idén a DiBonis Winery kapta meg a Szerbia Országgyőztes díjat. A Románia legeredményesebb versenyzője díjat Ambrus Levente, Szlovákia legeredményesebb versenyzője díjat a Fruit Distillery Cooperation nyerte el.

Idén a legtöbb, 14 aranyérmet a szerbiai DiBonis Winery érdemelte ki, az Agárdi Pálinkafőzde Kft. 10, a Kisrét Manufaktúra Kft. 7, a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. és a Vitalis Kft./Márton Pálinkafőzde 6-6 arany minősítést kapott.

A legtöbb ezüstérmet a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. vehette át 15 elismerésével, míg a legtöbb bronzot 9-9 minősítéssel megosztva szintén a gyulaiak és a DiBonis Winery kapta.

A XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválon a pálinkakóstolás és a pálinkaverseny mellett egyéb szakmai megmérettetésekkel és számos izgalmas programmal várták az érdeklődőket az ország minden területéről és határokon túlról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!