Hírek

2011.03.07. 09:59

Behálózva 3,3 millió magyar

393 szolgáltató 3,3 millió előfizetőnek biztosít internethozzáférést. A magyar internetezők közül 1,3 millióan mobil eszközzel kapcsolódnak a világhálóra.

MTI

Tovább bővült az internetpiac 2010 negyedik negyedévben, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint december végén a szolgáltatók száma 393 volt, 36-tal több mint egy évvel korábban, míg az internet-előfizetések száma meghaladta a 3,3 milliót, ami majdnem ötödével volt több mint 2009 végén.

A KSH közleménye szerint a piac koncentrált, mivel 18 cég tudhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát. A hivatal szerint az internetpiac fejlődése a szolgáltatók közötti éles versenynek is köszönhető: a vezeték nélküli szegmens egy év alatt 36 százalékkal bővült, mivel egyre inkább megfizethető mobilinternet. A mobilinternet-előfizetések száma átlépte az 1,3 milliót.Az előfizetéses internet-szolgáltatásból származó nettó árbevétel a negyedik negyedévben meghaladta a 34 milliárd forintot, ami az előfizetői akciók és a díjak mérséklődése miatt folyó áron 3 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. A 2010. évi teljes nettó árbevétel 135,3 milliárd forint volt, 5 százalékkal kisebb a 2009. évinél.

A válság ellenére tovább nőt a mobilelőfzetések száma is. 2010. végén a mobiltelefon-előfizetések száma 12 millió volt, 219 ezerrel több mint egy évvel korábban, miközben a telefonbeszélgetések időtartamának majdnem négyötöde mobiltelefonokról indított hívásokból származik. A mobilhálózatokban a 2009. évi negyedik negyedévhez képest öt százalékkal több hívást kezdeményeztek és ennyivel nőtt a mobiltelefonálással töltött összes percidő is.

Egy előfizetésre átlagosan 373 percnyi beszélgetés jutott. Egy hívás átlagos hossza 2,2 perc volt. A teljes évi mennyiséget tekintve a hívások száma 4 százalékkal, időtartamuk 5 százalékkal nőtt 2009-hez képest. A KSH adatai alapján tavaly december végén az egy évvel korábbinál 194 ezerrel kevesebb, 2,9 millió vezetékes fővonal volt üzemben. A vezetékes vonalakról indított hívások száma és időtartama 2009 utolsó negyedévéhez képest négy, illetve nyolc százalékkal csökkent. .

A KSH adatai szerint az egy vezetékes vonalra jutó beszélgetések, adatcélú forgalom nélküli időtartama 451 perc volt, 1 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A vezetékes hálózatokban indított hívások átlagos időtartama 3,1 percet tett ki, s a teljes évet nézve 5, illetve 6 százalékos volt a hívások számának és hosszának az esése. A vezetékes internet két legjelentősebb típusa közül egy év alatt a kábelhálózatos előfizetések 14 százalékkal gyarapodtak, míg az xDSL-előfizetések kisebb mértékben csökkentek. A széles sávú internetre történő előfizetések száma így egy év alatt 6 százalékkal nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!