Hírek

2011.02.16. 07:58

Új alkotmány: népszavazás sem zárható ki

Lázár János nem zárja ki a megerősítő népszavazás lehetőségét az új alkotmány ügyében.

(MTI)

A Fidesz frakcióvezetője el tudja képzelni, hogy a kormány alkotmánytervezetét népszavazáson erősítsék meg. Lázár az LMP feltételeit ugyanakkor irreálisnak nevezte. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője az új alkotmány szabályozási elveiről szóló határozati javaslat általános vitájában elmondta, azt kérik a kormányoldaltól, hogy a készülő új alkotmány hatályba lépéséhez vagy megerősítő népszavazás, vagy pedig a következő ciklus jóváhagyó szavazata kelljen, emellett csak az év végig készüljön el az új alaptörvény, végül pedig, hogy haladéktalanul állítsák helyre az Alkotmánybíróság 2010. októberi helyzetét, és az "alkotmányvédelem legfőbb szabályaihoz csak négyötödös többséggel lehessen hozzányúlni".

Lázár János az Inforádió Aréna című műsorában kifejtette: az európai országok alkotmányozási folyamataiban vegyes megoldások voltak, "volt, ahol volt, volt, ahol nem volt" megerősítő népszavazás. Megjegyezte azonban, a parlamentnek megvan a felhatalmazása arra, hogy az új alaptörvény elkészítse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!