Hírek

2011.02.02. 10:17

A legnagyobb múzeumokat virtualizálta a Google

A világ 17 nagy múzeumát - köztük a New York-i Metropolitant és a Modern Művészetek Múzeumát vagy a londoni Tate Galériát - viszi a felhasználók otthonába a Google, amely "utcanézegető" technológiája felhasználásával hozzáférhetővé teszi a világ nagy művészeti gyűjteményeit az online látogatók számára.

MTI

A www.googleartproject.com címen található online műkincstár arra is alkalmas, hogy az érdeklődők létrehozhassák saját virtuális gyűjteményüket - derült ki a művészeti program keddi ünnepélyes megnyitóján a londoni Tate Galériában.

"Ez valóban nagy lépés arra, hogy az emberek közel kerülhessenek a világ minden tájának csodálatos műkincseihez. Szó sincs arról, hogy a lehetőség eltávolítaná az embereket a múzeumoktól. Bízunk benne, hogy éppen az ellenkezője történik" - jelentette ki Nelson Mattos, a világ 17 galériájának bevonásával elindult program vezető szakembere.
 
A múzeumok virtuális bejárásához a Google street view-technikáját alkalmazzák: a látogatók távozása után a kamerák végiggördültek a kiürült galériák üres szobáin, a kiválasztott termekről 360 fokos felvételek készültek, amelyeket aztán egymáshoz fűztek. Jelenleg 385 termet járhatnak be a virtuális látogatók, de a program folyamatosan bővül a tervek szerint.


 
A 17 múzeum mindegyike kiválaszthatta gyűjteménye egy műalkotását, amelyről "gigapixeles" fénykép készült. A hétmilliárd pixelből álló kép olyan aprólékossággal adja vissza az alkotást, ami puszta szemmel láthatatlan. A látogatók ráközelíthetnek a művek részleteire, így a festményeknek akár minden ecsetvonása külön kivehető.
 
A virtuális múzeum látogatói 486 művész - többek közt El Greco, Goya, Rembrandt, Vermeer, Renoir, Gaugin és Manet - összesen több mint ezer műalkotást szemlélhetik meg saját múzeumi környezetében, miközben mód nyílik az alapos tanulmányozásra. Kommentálhatják a látottakat, megoszthatják tapasztalataikat, kiaknázhatják a programban rejlő művelődési lehetőségeket.
 
Mattos megjegyezte, hogy a Google maga finanszírozta művészeti programját, amelyet "nem kereskedelmi haszon reményében" indított el.
 
A virtuális múzeumlátogatáshoz többek között a világ olyan ismert képtárai nyitották meg kapuikat, mint a firenzei Uffizi, a francia Versailles-i kastély, a prágai Kampa Múzeum, az amszterdami Van Gogh Múzeum vagy a szentpétervári Ermitázs. A programhoz csatlakozott továbbá a madridi Zsófia Királyné Múzeum, a Thyssen-Bornemisza Múzeum, a washingtoni Freer Smithsonian és a New York-i Frick Gyűjtemény is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!