Hírek

2011.02.23. 14:12

A Jobbik szerint a Fidesz éles lőszert használt volna

A Jobbik a 2006-os eseményeket követő parlamenti bizottságok közös ülésein készült jegyzőkönyvek alapján úgy látja, a Fidesz szerint a tévészékház előtti megmozduláson éles lőszert kellett volna használni.

MTI

 A Fidesz szerint az MTV-székház előtti 2006-os tüntetésen éles lőszert kellett volna használni, legalábbis ez derül ki a 2006-os eseményeket követő parlamenti bizottságok közös ülésein készült jegyzőkönyvekből, amelyek eredetileg 80 éves titkosítását a közelmúltban oldotta fel az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője - jelentette ki Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő.

Az ellenzéki politikus - aki maga is jelen volt az MTV-székház "ostromakor" - a parlament emberi jogi, rendészeti és nemzetbiztonsági bizottságainak 2006. szeptember 19-i ülésének jegyzőkönyvéből idézve azt mondta, Nyitray András akkori fideszes képviselő "azt kérte számon", hogy a televízió székháza körül szolgálatot teljesítő rendőrök miért nem használták a szolgálati fegyvereiket. Zagyva György Gyula hangsúlyozta: eszerint a Fidesz éles lőszert használt volna.
 
A jobbikos képviselő hozzátette: Nyitray András a jegyzőkönyv tanúsága szerint hosszasan elemezte, hogy miért lett volna szükség éles lőszer használatára, holott a Jobbik szerint ez beláthatatlan következményekkel járt volna. "Ha akkor ott lőfegyvert használnak és meghal 5-6 tüntető, akkor lehet, hogy polgárháborús helyzet áll elő" - fogalmazott Zagyva György Gyula.
 
Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője hozzátette: a két, összesen 70 oldalas jegyzőkönyvekből az is kiderül, hogy "a Fidesznek egyáltalán nem állt szándékában semmilyen nyomásgyakorlás a Gyurcsány-kormányra" a kialakult helyzet megoldása kapcsán, mint ahogyan azt az akkori ellenzéki Fidesz kifelé kommunikálta.
 
A jobbikos politikus megjegyezte, a dokumentumok szerint többek között Szilvásy György akkori titokminiszter és több rendőri vezető is elismerték a bizottságok előtt, hogy nem előre szervezett, hanem spontán demonstrációk voltak a Kossuth téren és a Szabadság téren is.
 
Mirkóczki Ádám hangsúlyozta: a titkosítás feloldásával az is kiderült, hogy semmilyen antidemokratikus, szélsőséges, vagy nemzetbiztonsági kockázat nem merült fel a Jobbik kapcsán a 2006-os eseményekkel kapcsolatban, pedig "rendszeresen ezzel vádolják őket".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!