Hírek

2011.01.11. 07:09

Erre kell figyelnie, ha átváltaná frankhitelét!

Megvizsgálja a frankhitelek euróalapúra váltásának lehetőségét a bankszövetség

VG

A Magyar Bankszövetség még nem alakította ki véleményét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vezetői körlevelével kapcsolatban, melyben a svájcifrank- és japánjen-alapú hitelek euróalapúra váltását ajánlja a hitelintézeteknek. A felügyelet a kisebb árfolyam-ingadozás miatt kiszámíthatóbb törlesztéssel érvel. Átváltáskor azonban az adós azonnal realizálja az árfolyamváltozásból származó teljes veszteséget. Ezért az ügylet időzítésére érdemes figyelmet fordítaniuk az érintetteknek.

A bankok ugyanakkor nem nagyon bátorítják az adósaikat a frank- (esetleg japán jen) alapú kölcsöneik átváltására, hiszen ez rövid távon nem áll érdekükben: igaz, a hozzájuk fordulókét – amennyiben ez lehetséges – átváltják. A kliensek szempontjából egyébként az euróra váltás – ha a bank nem ad kedvezményt – nem minden szempontból kedvező: a svájci frankban denominált lakáshitelek átlagos kamatainak szintje még mindig egy százalékponttal alacsonyabb az euróhitelekénél, és az átváltás egy sor járulékos költséggel is jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!