Hírek

2011.01.17. 07:15

Elnökség: tartható napirend

A magyar fél év gazdasági programja a holnapi Ecofin-ülésen startol Brüsszelben

Gyükeri Mercédesz

„Nemcsak a tanácskozás tartalmával vagyok elégedett, de azzal is, hogy a gödöllői Grassalkovich-kastély készen áll, hogy négy hónap alatt a romokból egy kiválóan működő konferencia-központot sikerült felépíteni” – kezdte a magyar EU-elnökség első gödöllői üléséről szóló tájékoztatóját pénteken Győri Enikő. A Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára azt sem rejtette véka alá, hogy nehéz fél év vár Magyarországra. Ebben azonban nemcsak az euróövezet válsága játszik szerepet, hanem az is, hogy a kormányt komoly támadások érték a médiatörvény miatt. Az államtitkár jelezte azt is: nincsenek illú-ziói az Európai Parlament (EP) e heti ülése előtt sem. A strasbourgi plenáris ülés előtt már több frakció jelezte, Orbán Viktor látogatásakor tiltakozni kívánnak a jogszabály miatt. „Semmi jóra nem számítunk, de állni fogjuk a sarat” – tette hozzá.

Nem csupán a magyar kormány viszonya feszült azonban az EP-vel, amely – az unió egyetlen választott testületeként – folyamatosan szélesítené jogkörét. Budapest igyekszik ezt a vitát is elsimítani. Győri Enikő ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: „EP-barát elnökség” szeretne lenni a magyar.

Szóba került azért a magyar program is a találkozón, amelyen a 27 uniós tagállam kormányainak EU-ügyekkel foglalkozó vezetői vitatták meg a következő fél év fontos feladatait. Győri Enikő kiemelte, hogy a tagországokkal folytatott konzultációk eredményeként kialakított programot a huszonhetek visszaigazolták.

A legfontosabb napirenddel, a gazdasági kérdésekkel kapcsolatban az államtitkár elmondta: azt szeretnék, ha a magyar elnökség végére a válságkezelés legnagyobb részén túl lenne az unió – ehhez az alapszerződés módosítását, illetve egy jogszabálycsomag elfogadását kell levezényelnie Magyarországnak. Az elnökség gazdasági programjának startja az euróövezeti pénzügyminiszterek mai tanácskozása, illetve a holnapi Ecofin-ülés lesz.

Lapunk kérdésére elhárította azonban az Európai Bizottság részéről felvetett programmódosítást, vagyis azt, hogy a februári csúcs témája is a gazdasági kormányzás, illetve a válságkezeléssel kapcsolatos intézkedések lehetnek. Mint elmondta: a február 4-én rendezendő találkozó tervezett fő témája továbbra is az energiabiztonság és az innováció, annál is inkább, mivel a múlt heti sikeres portugál és spanyol kötvénykibocsátások után csökkent a piacok részéről az euróövezetre gyakorolt nyomás.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!