Hírek

2011.01.12. 05:00

Egészségügy: nehéz reformszülések

Nem vonható ki pénz az egészségügyből, a kórházak adóssága 47 milliárd. Megtörtént ugyan az első lépés az ágazat újjáélesztésére, de mielőbb végső formába kell önteni az egészségügy megmentésére készített Semmelweis-vitairatot

VG

A vártnál kevesebb, 47 milliárd forint a kórházak napokban összesített, október végi lejárt adóssága – tudta meg a Világgazdaság. Az összeg azóta csökkenhetett, hiszen a kormány határozata alapján a decemberben nekik juttatott 27,5 milliárd többletforrás nagy részét a lejárt számlák kiegyenlítésére kellett fordítaniuk. Az idei költségvetés ugyan lehetővé tette az országos gyógyítási alapdíj csekély mértékű emelését, de a kórházak szakmai szervezete szerint – bár átmenetileg levegőhöz jutottak – egyhavi működési pénz hiányzik a kasszából. Nyugtalanító, hogy az Egészségbiztosítási Alap több mint 40 százaléka adóbevételekből származik, amit befolyásol a gazdaság állapota.

Megtörtént ugyan az első lépés az ágazat újjáélesztésére, de mielőbb végső formába kell önteni az egészségügy megmentésére készített Semmelweis-vitairatot, amelyben megállapítják: ez az intézményrendszer a meglévő pénzből nem tartható fenn. Ezért már az idén centralizálni kell a legköltségesebb gyógyító eljárásokat, ami erősíti a betegellátás biztonságát. Anyagi ösztönzőkkel is meg kell erősíteni a térségi szakrendelőkkel integrálható háziorvosi praxisokat. A térségi betegutak megszervezésével rövidülhetnek a várólisták, s munkamegosztás alakul ki a kórházak között, megszűnhet a megyei intézmények egyeduralma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!