Hírek

2011.01.26. 06:15

Alig csökken a világ munkanélkülisége

Idén a tavalyi 205 milliónál alig kevesebb, 203,3 millió munkanélküli lesz a világban, köztük jelentős számban fiatalok gyarapítják majd az állástalanok táborát – állítja az ENSZ Munkaügyi Világszervezete, az ILO jelentése.

Világgazdaság Online

A szervezet „Globális foglalkoztatási trendek 2011-ben: a foglalkoztatás fellendítésének kihívásai” című anyagában 6,1 százalékos globális munkanélküliségi rátát tart valószínűnek. A trendeket elemző jelentésben különösen a fejlett országok munkaerőpiacáról szólva számolnak a szakértők lassú előrehaladásról, az előrelátható adatok szerint a foglalkoztatás terén jelentősen elhúzódik a kilábalás a válságból. A fejlett országokban még mindig magas a munkanélküliség, míg a fejlődő – elsősorban ázsiai - térségekben bővül a munkahelyek száma. Az Európai Unióban és a világ egyéb fejlett gazdaságaiban a világ összes munkaerejének csupán 15 százaléka található, mégis, a válság hatására ezeken a területeken következett be a globális munkanélküliség növekedésének több mint fele - 55 százaléka - 2007 és 2010 között.

A folyamat iránya, a javulás azonban látszik: csaknem minden munkanélküliséggel kapcsolatos mutató javult 2009 óta, és valószínűleg a trend – nagyon lassan - folytatódik is. Az egyéb számok változását azonban nem követik teljes mértékben a munkaerő-piaci adatok. A globális bruttó hazai termék (GDP), a magánfogyasztás, a befektetések és a nemzetközi kereskedelmi és részvénypiacok, valamint egyéb makrogazdasági mutatók javultak 2010-ben, ám ez eddig nem bizonyult elegendőnek arra, hogy magával húzza a foglalkoztatást.

A jelentés rámutat arra, hogy megfordulni látszik az eddigi trend. Világszinten a korábbiaktól eltérően az iparban csökken, a mezőgazdaságban pedig nő az alkalmazottak létszáma. A teljes globális foglalkoztatás 2009-ben csökkent az ipari termelésben. A válság hatására tehát megtört, sőt, átfordult az a korábbi trend, melynek során 2002 és 2007 közötti 3,4 százalékos megszokott éves növekedési ráta volt megfigyelhető az ipari foglalkoztatás területén. A globális recesszió éveiben azonban a fejlett gazdaságokban és az Európai Unióban az iparban a foglalkoztatás 9,5 millióval csökkent 2007 és 2009 között, míg a fejlődő régiókban az iparban a foglalkoztatottság  ugyan nőtt, de rendkívül kis mértékben, és időben elhúzódva.

Ezzel szemben a globális foglalkoztatás 2009-ben a mezőgazdaságban nőtt, ami eltérést mutat a hagyományos trendektől. Mindez a jelentés szerint azt jelzi, hogy az alacsonyabb termelékenységű mezőgazdasági szektor másodlagos lehetőségként, bizonyos értelemben védőhálóként szolgálhat azoknak a munkavállalóknak, akik az ipari termelésben vagy a szolgáltatási szektorban dolgoztak korábban, ám elveszítették állásaikat. Számukra az agrárium bizonyos értelemben menekülési útvonalként játszhat szerepet a globális foglalkoztatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!