Hírek

2010.11.03. 05:00

Milliárdos nyugdíjkeringő

A járulékok mellett tetemes nyugdíjpénztári vagyon is visszatérhet az államhoz

VG

A teljes magán-nyugdíjpénztári vagyon ötödének visszatérésével számol a kormány a jövő évi költségvetésben. Amellett, hogy hétfő óta a magánkasszákhoz nem érkezik be a nyugdíjjárulék korábban nekik járó 8 százalékos része – az a bizonyos sokszor emlegetett 360 milliárd forint –, a kabinet további 529 milliárd forintos bevételre számít a mintegy hárommillió nyugdíjpénztári tag egy részének visszalépésével.

Lapunk számítása szerint – az átlagos megtakarítás mértékét figyelembe véve – ehhez mintegy 580-600 ezer tagot kell visszacsábítani a tb-kasszához, ami egyáltalán nem tűnik irreális elvárásnak. A magánkasszákat érintő két „csapással” tehát összesen mintegy 890 milliárd forinthoz jut a jövő évi költségvetés, amellyel sikerül egyensúlyba hozni a Nyugdíjbiztosítási Alapot. A korábbi években a kasszát több százmilliárd forinttal kellett „aládúcolni” az adóbevételekből, jövőre azonban valóban megszűnik az alap hiánya. Amennyiben ennél is többen lépnének vissza – netán elérnék a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által emlegetett 90 százalékos arányt –, az így keletkező bevételeket az államadósság csökkentésére fordítanák. Elemzők szerint a jelenleg valamivel 80 százalék alatt tartózkodó GDP-arányos államadósság-mutató így akár 70 százalék környékére is apadhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!