Hírek

2010.09.23. 08:17

Megszületett a döntés, nyolcszázmilliót kap nyolc kórház

Tegnap döntött a kormány: kártalanítja az állammal 2007 óta perben álló négy kórházat, amely legfeljebb 800 millió forintot kap a költségvetési tartalékalap terhére. Négy egyházi intézmény pedig összesen 600 millió forinthoz jut – tudta meg a Világgazdaság.

NTE

A négy kórház kártalanításának feltétele, hogy elállnak a három éve folyó perektől, és az esetleges kórház-konszolidációs programból nem tartanak igényt újabb pénzforrásokra. Azért állt a peren kívüli egyezség mellé a kabinet, mert a pereskedés végén várhatóan amúgy is nyertek volna az intézmények, s a kamatok megemelték volna a kárigényt.

Még 2007-ben Molnár Lajos egészségügyi miniszter a kórháztörvény kapcsán 80 ezerről 71 ezerre redukálta a hazai kórházi ágyszámot. Az aktívágy-kapacitás 16 ezerrel csökkent, míg a krónikus 7,5 ezerrel több lett. Az intézkedés ellen először 54 intézmény fordult a Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiumához, de elvesztették a pert. Tíz kórháztulajdonos önkormányzat azonban rendkívüli perorvoslatot kért, végül négyen maradtak perben. A kártalanítást a kapacitáscsökkentés hatására elmaradt OEP-finanszírozás miatt kezdeményezték.

A négy egyházi kórházat az elmúlt években ért megkülönböztetés miatt rehabilitálják. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség megválasztott elnöke, a Bethesda főigazgatója lapunknak elmondta: közfeladatokat ellátó egyházi intézmények az elmúlt években többféle juttatástól elestek. Nem kapták meg az Egészségbiztosítási Alapból az év végén szokásos többletjuttatásokat, a 13. havi bérek fedezetét, s például amíg az idén valamennyi közalkalmazott kétszer jutott 49 ezer forint bérkiegészítéshez, az egyházi intézményekben dolgozók elestek attól is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!