2010.09.26. 09:21
Jön az új pálinkafőzési szabály! Tudnivalók
Hatályba lépnek hétfőn a párlatok magánfőzésére, valamint a bérfőzésére vonatkozó új jövedéki adó szabályok, adómentesen lehet például saját fogyasztásra előállítani évente 50 liter 86 fokos párlatot - emlékeztetett a Vám- és Pénzügyőrség vasárnapi közleményében.
Az új rendelkezések szerint magánfőzésben a 18. életévét betöltött személy saját, vagy vásárolt gyümölcsből évente, kizárólag személyes fogyasztásra 50 liter 86 fokos párlatot állíthat elő adómentesen. Ez 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos párlatnak felel meg. E mennyiség fölött, illetve ha a párlatot a magánfőző értékesíteni kívánja, meg kell fizetni a jövedéki adót, és az előállítást a vámhatóságnak három nappal korábban be kell jelenteni.
A magánfőző által egy évben előállított párlat mennyisége nem haladhatja meg a 2 hektoliter tiszta szesz mennyiséget, a 400 liter 50 fokos párlatot, amelyből a már említett mennyiség adómentes.