Hírek

2010.09.30. 16:02

Elemzők: Orbánék a választások után sem fognak az IMF-hez rohanni

A magyar kormány várhatóan a hétvégi önkormányzati választások után "sem fog sietni" az IMF-tárgyalások újrakezdésével, pedig ha az európai piaci hangulat jelentősebben romlik, a magyar gazdaság piaci finanszírozhatósága is kérdésessé válhat - vélekednek legújabb helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

MTI Eco

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport csütörtöki elemzése szerint a ház szakértői korábban azzal számoltak, hogy a helyhatósági választások után a Fidesz-kormány ismét kapcsolatba lép a Nemzetközi Valutaalappal. A cég számára "az elmúlt napokban azonban világossá vált", hogy a tárgyalások újrakezdését a kormány továbbra sem tekinti sürgős feladatnak.

Szűkebb értelmezésben ez az álláspont politikai és gazdaságpolitikai szempontból még érthető is: az IMF kritizálása politikailag népszerű stratégia, és Magyarországnak "ebben a pillanatban" nincs is igazán szüksége a valutaalap pénzére.

Ám Magyarország továbbra is különösen érzékeny a piaci hangulat változásaira, és ha a szélesebb európai piaci összkép romlik - például ha az esetleges írországi vagy görögországi törlesztési leállás kockázata érdemlegesen megnövekszik -, akkor a magyar kötvénypiac befagyhat - vélik az Eurasia londoni elemzői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!