Hírek

2010.08.30. 12:04

Kritika a kormány tevékenységének

GKI: romlott a magyar gazdaság megítélése; az idén egyszázalékos GDP-növekedés várható

Világgazdaság

Elemzés. A választások óta a magyar gazdaság pénzpiaci megítélése romlott: a forint tartósan gyengült, a piaci kamat és az országkockázat emelkedett, ezért az alapkamat nem volt tovább csökkenthető – áll a GKI friss gazdaságértékelésében. Az Erste Bankkal együttműködésben kiadott prognózis szerint az idén a magyar gazdaság növekedése az export dinamikus emelkedése és a belföldi kereslet legfeljebb év végén remélhető javulása eredményeként egy százalék körül lesz.

A hazai termelők versenyképességét jellemzően javítja a gyengébb forint, bár ezt a hatást csökkenti az árfolyam bizonytalansága. Ugyanakkor a magasan megrekedt kamatszint, a bankadó következtében minden bizonnyal tovább dráguló és szűkülő hitelfelvételi lehetőség különösen a hazai kis- és középvállalati szektor helyzetét rontja – fejtik ki a gazdaságelemzők.

A stagnáló vásárlóerő fékezi a drágulás ütemét is. Ugyanakkor az első félévinél tartósan gyengébb forint, illetve a világszerte és Magyarországon is rossz mezőgazdasági termés miatt erősödik az importált cikkek és az élelmiszerek árának növelésére irányuló törekvés. Az év végi áremelkedés ezért 4 százalék feletti lehet a GKI előrejelzése szerint. A jegybanki alapkamat csökkentése szintén megállt, s nem kizárt annak idei emelése sem.

A magyar kormány megítélését az államcsőd június eleji kormányzati víziója, majd az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalások júliusi felfüggesztése jelentősen rontotta. E lépések valószínűleg ennél is kedvezőtlenebb hatással jártak volna, ha nem lenne általános az a várakozás, hogy az önkormányzati választások után a kormány kellő jelentőséget tulajdonít majd az egyensúlynak – összegzik a szakértők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!