Hírek

2010.05.31. 10:22

Franciaország hitelminősítése is veszélyben

François Baroin költségvetési miniszter közölte: jelentős megszorításokra lesz szükség annak érdekében, hogy Franciaország megtarthassa AAA hitelminősítését.

Reuters - Világgazdaság Online

Baroin egyértelművé tette, Franciaország nem veheti biztosnak az AAA hitelminősítésének megtartását. E minősítés eddig lehetővé tette Párizsnak, hogy viszonylag olcsón vegyen fel hiteleket a nemzetközi piacokon és finanszírozza a nagy költségvetési deficitet. "Meg kell őriznünk az AAA minősítésünket, és csökkentenünk kell az adósságunkat azért, hogy elkerülhessük túlzott függőségünket a piacoktól." – fogalmazott a költségvetési miniszter.

A Reuters hozzáteszi: a tárcavezető megjegyzései annak fényében érdekesek, hogy a német kabinet nemrég jelezte: előfordulhat, hogy adóemelésre kényszerül a deficitcél megtartása érdekében.

Franciaország azt prognosztizálta, hogy költségvetési deficitje az idén eléri a GDP 8 százalékát, ám arra törekszik, hogy 2013-ra az EU-n belóüli 3 százalék alá szoritsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!