Hírek

2010.04.17. 16:11

Szollár: a kabinet nem ment fel milliókért szakállamtitkárokat

A kormányszóvivő szerint a kabinet nem mentett fel milliókért szakállamtitkárokat, csak egyetlen egy személy távozásáról van szó; "árnyékra vetődött a Fidesz". Így reagált Szollár Domokos a Fidesz állítására, miszerint a kormány több millió forint végkielégítést fizet az elbocsátott szakállamtitkároknak.

MTI

Fónagy János (Fidesz) sajtótájékoztatóján azt mondta: teljesen feleslegesen bocsát el a kormány szakállamtitkárokat, és fizet nekik több milliós végkielégítést, hiszen néhány héten belül a kormányváltással egyébként is megszűnik a megbízatásuk. Úgy vélte: az elbocsátások azt bizonyítják újból, hogy a kabinet még a kormányváltás előtt ki akarja üríteni a kasszát.

Szollár Domokos kormányszóvivő ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: nincs szó sem felmentési hullámról, sem végkielégítésekről; nem mentettek fel milliókért szakállamtitkárokat a kormányváltásra való tekintettel. Leszögezte: Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára volt az egyetlen, akit március végén felmentett a miniszterelnök. A kormány semmi ilyen akcióra nem készül - mondta, hozzátéve, hogy a kabinet a kormányváltásra tekintettel igen "szigorú és a magyar demokráciában példátlan döntési moratóriumot hirdetett meg" hónapokkal a választások előtt.

A kormányszóvivő emlékeztetett, hogy március 1-jétől tilos a személyi kinevezésekről dönteni: nem lehet új vezetőket kinevezni sem az egyes minisztériumoknál, sem pedig a központi államigazgatási szerveknél, illetve ezek helyi szerveinél. Április 1-jétől pedig már csak a közfeladatok zavartalan ellátásához szükséges pénzügyi kötelezettségvállalásokról lehet döntést hozni és nem köthető egyedi támogatási szerződés közhasznú és kiemelten közhasznú társaságokkal - tette hozzá.

A kormányszóvivő megismételte: a döntési moratóriummal a kormány a lehető legnagyobb mozgásteret kívánja meghagyni a következő kormánynak, és hogy "ne ismétlődhessen az, ami a 2002-es kormányváltáskor történt, amikor az akkor távozó kormány az utolsó napokban személyi kinevezésekkel, pénzügyi kötelezettségvállalásokkal teljesen kisöpörte a padlást".

Szollár úgy fogalmazott: ezen felül a kormány nyílt lapokkal játszik, biztosítja az államháztartás maximális átláthatóságát, és - szemben az elmúlt húsz esztendő gyakorlatával - jelentős tartalékokat hagy hátra, ami igen nagy mozgásteret biztosít a következő kabinetnek. Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy az általános tartalék mellett 100 milliárdos stabilitási és 50 milliárdos kamatkockázati tartalék is felhasználható lesz; összességében a 205 milliárdból 188 milliárdról, tehát a tartalék 91 százalékáról a hivatalba lépő új kabinet rendelkezhet. "Teljesen értelmetlen és minden alapot nélkülöz az ellenzéki képviselő azon állítása, hogy a kormány kiürítené a kasszát, ennek pont az ellenkezője az igaz" - tette hozzá a kormányszóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!