Hírek

2010.04.06. 15:07

Miért vágjuk szét a bankokat?

James Kwak, a McKinsey volt elemzője és Simon Johnson, az IMF korábbi vezető közgazdásza 13 bankár, a Wall Street meghódítása – Második pénzügyi válság címen írt elemzést a gazdaság helyzetéről.

Fortune - Világgazdaság Online

Simon Johnson, aki jelenleg az MTI üzleti karának professzora, a könyvben úgy érvel: nem könnyű belátni, hogy a Wall Street teljes átalakulásának hiányában az adófizetők újabb és újabb pénzügyi mentőcsomagokat finanszírozhatnak a jövőben.

Johnson és szerzőtársa, James Kwak azt állítják, hogy a pénzpiac megtévesztette Washingtont azzal, hogy elhitetette: az ellenőrzés nélküli magas kockázatok felvállalása egyenlő a szabad versennyel – olvasható a Fortune recenziójában.

"Ugyanakkor a dereguláció és a hatalom konszolidálása nem piaci versenyt, hanem a legrosszabb szocializmust teremtette meg. Ebben a rendszerben, ha minden jól megy, a bankok aránytalan nyereségeket szereznek, ha pedig rosszra fordulnak a dolgok, az adófizetők eltakarítják az eredményt, a bankok pedig folytatják a régi úton" – szögezi le Johnson.

A címben szereplő 13 bankár egyébként arra a csoportra utal, amely 2009 márciusában találkozott Obama elnökkel. A szerzők úgy látják, hogy ezek az oligarchának beillő bankvezérek sikeresen integrálták saját érdekeiket a közgondolkodásba. Johnson és Kwak úgy látják, hogy a politikusok nem a megfelelő problémával foglalkoznak, hiszen ameddig a bankok aránytalanul fontos szerepet töltenek be a gazdaságban, addig mindig szükség lesz mentőcsomagokra. A közgazdászok ezért azt javasolják, hogy darabolják fel a pénzintézeteket, hogy azok csődje ne borítsa fel az egész rendszert. Vagyis a "túl nagy, hogy veszni hagyjuk" elv helyett az "elég kicsi, hogy veszni hagyjuk" rendszerét kellene bevezetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!