Hírek

2010.04.06. 10:28

Kósa: Nem csak az adót, az összes elvonást kell csökkenteni!

Túlméretezett szociális ellátórendszerre ma nincs lehetősége az országnak

Duna Televízió

Csak akkor vág bele az önkormányzati képviselőtestületek létszámának csökkentésébe a Fidesz, ha kétharmados többséget szerez a választásokon – nyilatkozta Kósa Lajos, a párt alelnöke a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában. A politikus kijelentette: a szocialisták kormányzása után Magyarország ma nem engedhet meg magának egy hihetetlenül túlméretezett szociális ellátórendszert. Gondoskodó államon inkább azt érti a Fidesz, hogy az állam viszonylag kevés funkciót lásson el, ám azokat konzekvensen és nagyon magas színvonalon.
 
Semmi sem igaz az ellene irányuló videofelvételből – ismételte meg a Duna Televízió reggeli műsorában Kósa Lajos fideszes politikus, Debrecen polgármestere. „Kampány van, nem tudok mást mondani” – érvelt. Hozzátette: büntetőfeljelentést tettem rágalmazás miatt. „Hogy ezen túl ki mit nyilatkozik az ügyben, ez másodlagos. Még csak nem is nyomoz a rendőrség ebben az ügyben.”


 
A jelentősen eladósodott önkormányzati szektorban több változtatást is tervezne egy Fidesz vezette kormány. A képviselőtestületek létszámának csökkentéséhez a kétharmados önkormányzati törvényt kell módosítani. „Ha lesz kétharmada a Fidesznek, akkor meg lehet csinálni, ha nem, akkor, nem” – nyilatkozta Kósa. Külső támogatásra más parlamenti pártoktól nem igazán számítanak, mivel sem az MSZP-t, sem a Jobbikot nem tartják kiszámíthatónak. „Mi van, ha az MSZP azt találja mondani, hogy bármely kétharmados törvény támogatása fejében ne adjunk ki az igazságszolgáltatásnak MSZP-s politikust?” – érvelt Kósa Lajos.
 
 
A beharangozott adócsökkentési tervekről a Fidesz alelnöke úgy nyilatkozott: négy év alatt lehet a környező országok szintjére csökkenteni az adóterhelést. Ám ez nem csak az adóként ismert elvonásokon át valósulhat meg. „Hogy mely elemeket kell csökkenteni, ez a nagy kérdés” – mondta Kósa Lajos.
 
Kifejtette: nem csupán az adók mérséklésével kívánnák csökkenteni a polgárokra és a vállalkozásokra járuló terheket. Az elvonás mérséklődhet adott esetben a járulékok, az illetékek, az eljárási díjak, az egyéb fizetési kötelezettségek mérséklésével is. „Az állam ma több mint ötven százalékot vesz el összességében a jövedelemtulajdonosoktól. Ezt a szintet szeretné a Fidesz 37-38 százalékra csökkenteni, hangsúlyozottan nem az adó, hanem az összes elvonás tekintetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!